Pripadnici Vojske Srbije, po prvi put u povijesti, održat će prosvjed zbog lošeg socijalnog položaja zaposlenih i sprječavanja daljnjeg urušavanja vojske. Protest zakazan za 27. studenog organizira Vojni sindikat Srbije ispred Ministarstva obrane.

Ministar obrane, Aleksandar Đorđević, rekao je povodom najavljenog protesta da je zakonom zabranjeno profesionalnim vojnim licima štrajkati, dodajući da i oni moraju dijeliti sudbinu naroda.

– Pripadnici Vojske Srbije moraju dijeliti sudbinu ostalih građana i prihvatiti činjenicu da se na unaprjeđenju njihovog položaja sigurno radi, ali prema realnim mogućnostima i snazi gospodarstva od kojeg ovise svi građani, pa i pripadnici vojske, kaže ministar Đorđević.

– Protestni skup sigurno nije način da se pokuša iznuditi nešto za što u ovoj situaciji nema mogućnosti, a postupno poboljšanje životnog standarda i radnih uvjeta ostaje preokupacija Vlade Republike Srbije i njenog premijera, kao i Ministarstva obrane, ističe ministar Zoran Đorđević, posebno naglašavajući da prema članu 14. stav 5 Zakona o Vojsci Srbije “profesionalnim pripadnicima nije dopušteno pravo na štrajk”.

Vojni sindikat Srbije priopćio je da ne organizira štrajk, već prosvjed.

Vojni sindikat Srbije najavio je miran građanski prosvjed na koji ima pravo po zakonu i prigodom čega je pozvao svoje članove, sva udruženja, sindikate, predstavnike naroda u Narodnoj skupštini, pravne i fizičke osobe, koje žele podržati unaprjeđenja materijalnog, socijalnog i radnog položaja pripadnika Vojske Srbije i sačuvaju je od urušavanja i propadanja.

Predsjedništvo Udruženja sindikata umirovljenih vojnih osoba priopćilo je jučer da podržava najavljeni protest Vojnog sindikata Srbije, zbog neprovođenja i nepoštivanja zakona radi osiguranja propisane osnovice plaća profesionalnih vojnih osoba u Vojsci Srbije i osiguranja uvjeta za zakonito sindikalno djelovanje u Ministarstvu obrane.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)