BEOGRAD – Vojska Srbije primit će u službu još 500 profesionalnih vojnika neposrednim prijemom vojnika iz evidencije regionalnih središta Ministarstva obrane, a potencijalni kandidati moraju biti državljani Republike Srbije koji su dobrovoljno odslužili vojni rok sa oružjem i mlađi su od 30 godina, prenosi Tanjug. Prijave za prijem u profesionalnu vojnu službu podnose se u ponedjeljak 13. veljače, a istog dana, kandidati su dužni obaviti i opći zdravstveni pregled i provjerui fizičke sposobnosti, priopćilo je Ministarstvo obrane Srbije.

Ministar obrane Srbije Zoran Đorđević, nakon konzultacija sa predsjednikom Vlade, pokrenuo je proceduru za prijem spomenutih vojnika. To će biti prilika za zaposlenje i novim generacijama ročnika na šestomjesečnom dragovoljnom služenju vojnog roka.

Novina je da će u sljedećem periodu, nakon isteka ugovora ili odljeva kadra po bilo kojem osnovu, Ministarstvo obrane i Vojska Srbije odmah zapošljavati nove profesionalne vojnike po ubrzanoj proceduri.

Podnošenje prijava, kao i početna selekcija za zainteresirane kandidate, bit će organizirana u vojarnama čije lokacije i točan termin prijave će biti naknadno objavljeni.

Sa najboljim kandidatima zaključit će se ugovor o radu na određeno vrijeme i bit će primljeni u profesionalnu vojnu službu na razdoblje od šest mjeseci, uz mogućnost produženja ugovora o radu na razdoblje od tri godine i obnavljanje ugovora do navršenih 40 godina života.

Krajem listopada je već pokrenuta inicijativa za prijem 300 profesionalnih vojnika iz redova onih koji su dragovoljno odslužili vojni rok, od kojih je više od 200 već u Vojsci Srbije.

Od prosinca prošle godine uspostavljen je i novi način dragovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem koji traje šest mjeseci. Cilj je da se dodatnom obukom vojnika unaprijede operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije, da se rasterete profesionalni vojnici koji će se više baviti usavršavanjem stečenih znanja i vještina, te da se ojača pričuvni sastav. Jedan od benefita predviđenih za vojnike su veće novčane naknade u posljednja tri mjeseca služenja vojnog roka.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)