Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Moskvi, obišao je jutros jedan od poligona ruskog borbenog zrakoplovstva, gdje je nazočio prezentaciji aviona i vojne opreme Ruske Federacije, izvijestila je novinska agencija Sputnik.

Kako je najavljeno, Vučić i ministar obrane Srbije Zoran Đorđević sastat će se sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom kako bi zaključili dogovor o preuzimanju šest aviona MiG-29. Tom prilikom, premijer Vučić i ministar Šojgu finalizirat će dogovore o nabavci zrakoplova te će razgovarati o svim ostalim područjima vojno-ekonomske i vojno-obrazovne suradnje, najavljeno je iz Kabineta premijera Srbije.

„Pregovaramo da uzmemo šest aviona, a to bi značilo da bismo onda imali u resursu deset lovaca MiG-29. To bi značilo značajno veću sigurnost za građane u odnosu na situaciju koju smo imali do jučer“, naglasio je Vučić. Premijer je istaknuo da avione plaćamo našim novcem i da je na to ponosan, ali je i zahvalio što je cijena značajno ispod tržišne. Ponovio je da Srbija neće nikoga napadati, niti tuđe uzimati, ali će biti spremna zaštititi svoju slobodu i suverenitet, da bude svoja na svome.

Srbija nema planove agresivnih doktrina, već želi štititi svoju zemlju, narod i svoje međunarodno priznate granice, istaknuo je predsjednik srpske Vlade. On je izrazio uvjerenje da bi avioni mogli već u sljedeća tri mjeseca biti u Srbiji, te da će se uz pomoć stručnjaka izvršiti modernizacija i opremanje najsuvremenijim raketama zrak-zrak i zrak—zemlja. Također je najavio da će se sa Rusijom razgovarati i o određenim sustavima PZO, najvjerovatnije o sustavima BUK M1 ili M2.

Migovi stižu do kraja ožujka, potvrdio je za RTS pomoćnik ministra obrane Nenad Miloradović te dodao:

– Kada stignu u Srbiju imat ćemo prvu fazu radova na njima, kao što ćemo imati i prvu fazu radova na naša četiri MiG-a 29. Imat ćemo ukupno deset lovaca. Narednih 14 godina imat ćemo spremne lovce koji su opremljeni najsuvremenijim raketama i mogu gađati više ciljeva istovremeno.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)