Zajednička pomorska vježba osam članica NATO-a započela je u petak u bugarskoj zoni Crnog mora, rekli su dužnosnici. Zajednička pomorska vježba Breeze uključuje 20 brodova, jednu podmornicu, četiri aviona, dva helikoptera i 1.700 vojnika iz osam zemalja NATO-a. Kraljevska britanska mornarica sa razaračem HMS Duncan, turska fregata Yildirim i rumunjska fregata Regele Ferdinand iz Standing NATO Maritime Group Two, bugarska fregata Drazki i grčki napadni brzi brod Ritsos su neki od brodova koji sudjeluju u vježbi, priopćila je bugarska ratna mornarica.

Američki patrolni zrakoplov P-8 Poseidon i mobilni talijanski kontrolni centar za pomorski promet, kao i časnici iz Poljske, također sudjeluju u vježbi, zajedno s predstavnicima 21 bugarske agencije, lokalnih vlasti i nevladinih organizacija, navodi se u priopćenju.
Osnovna ideja 10-dnevne vježbe, je poboljšati interoperabilnost i interakciju tijekom odgovora na krizne situacije, te certificirati fregatu Drazki prema NATO Maritime Evaluation Programme (MAREVAL), navodi se u priopćenju. Bugarska ratna mornarica održava vježbu Breeze još od 1993. godine, kada su sudjelovale američka fregata i dva turska minopolagača.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)