Na strelištu vojnog poligona Bemowo Piskie, u R. Poljskoj, 10. siječnja 2019. provedeno je gađanje iz osobnog naoružanja – automatske puške PA md. 86 kalibra 5,45 mm u organizaciji rumunjskih oružanih snaga. Na gađanju su sudjelovali i pripadnici 3. hrvatskog kontingenta eFPBG-USA.

Skupnik Nikola Kelić, na dužnosti zapovjednika Desetine za upravljanje paljbom, nakon uspješno provedenog gađanja izjavio je: „Korisno je bilo surađivati s drugom nacijom, možemo isprobati različite vrste naoružanja. Prilikom ovakvih zajedničkih uvježbavanja komuniciramo i razmjenjujemo iskustva.

Rezultat gađanja je odličan, sve smo mete pogodili.“ Na pitanje, hoće li mu sudjelovanje u ovoj aktivnosti pomoći u daljnjem razvoju karijere, odgovara: „Volim raditi nešto što do sad nisam radio i proširivati znanja i vještine. Nadam se da će mi vrijeme provedeno ovdje pomoći prilikom daljnjeg školovanja, razvoja sebe kao čovjeka, vojnika i vođe.“

Hrvatski vojnici, zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima, koji se trenutno nalaze u Poljskoj u sastavu su Borbene grupe – Poljska, pod zapovijedanjem Sjedinjenih Američkih Država u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence). Borbena grupa pridodana je poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Gyzicko. Sudjelovanje u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti važno je zbog zajedničkog uvježbavanja i obuke s ciljem povećanje interoperabilnosti među saveznicama.

Tekst i foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)