Pripadnici Desetine za rukovanje vatrom Bitnice SVLR iz sastava 3. hrvatskog kontingenta NATO ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) sudjelovali su od 21. do 25. siječnja 2019. na zajedničkom uvježbavanju postrojbi vatrene potpore sastavnica Borbene grupe – Poljska (BGP).

Tijekom pet dana u vojarni Bemowo Piskie u Poljskoj, u simuliranim uvjetima provedena je vježba „Operation Sword“ s ciljem postizanja koordinirane i učinkovite vatrene potpore manevarskim postrojbama. Tijekom vježbe proveden je cjelokupni proces od primitka zapovijedi za manevar do izrade i provedbe plana vatrene potpore. Poseban naglasak stavljen je na razmjenu iskustava te upoznavanje taktika, tehnika i procedura svih sastavnica Borbene grupe (SAD, HRV, ROM, UK).

Sposobnost pružanja vatrene potpore sastavnicama Borbene grupe od strane 3. HRVCON-a prezentirao je natporučnik Marko Stošić zapovjednik Desetine za rukovanje vatrom Bitnice SVLR. O važnosti sudjelovanja na ovakvim zajedničkim uvježbavanjima natporučnik Stošić ističe: „Ovakve vježbe dobre su za stjecanje novih znanja i iskustava, razmjenjivali smo mišljenja što je bitno za daljnji rad i provođenje sveukupnih zadaća Borbene grupe.

Saveznike smo upoznali s našim mogućnostima, mi smo vidjeli što oni imaju, tako da svi znamo s čime raspolažemo. Procedure i pozivi za vatru su standardizirani stoga smo u potpunosti kompatibilni s ostalim izvidničkim elementima Borbene grupe.“ Kao jedan od razloga ovako uspješne integracije u sustav vatrene potpore Borbene grupe natporučnik Stošić istaknuo je izuzetno kvalitetnu preduputnu obuku koju su prošli prije upućivanja u područje aktivnosti.

Pripadnici OS RH u okviru ojačane prednje prisutnosti u sastavu Borbene grupe pod zapovijedanjem Sjedinjenih Američkih Država (eFPBG-USA) na sjeveroistoku Poljske sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnosti među saveznicama. U tom smislu hrvatski vojnici provode kako pojedinačnu tako i zajedničku obuku sa saveznicima, kao što je bilo i ovo upravo završeno zajedničko uvježbavanje postrojbi vatrene potpore.
Tekst i foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)