U sklopu posjeta dijela snaga SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2) gradu Splitu, razarača britanske Kraljevske mornarice HMS DUNCAN (D-37) i fregate španjolske Ratne mornarice ESPS VICTORIA (F-82), provedeno je zajedničko uvježbavanje sa Flotilom HRM-a, a u cilju jačanja suradnje te interoperabilnosti između snaga HRM-a i NATO-a.

U zajedničkom uvježbavanju, koje se provodilo u akvatoriju otoka Žirja, u ponedjeljak, 9. travnja 2018., sudjelovala je raketna topovnjača RTOP-42 „Dubrovnik“, a Procedure PASSEX-a su uključivale uvježbavanje združene plovidbe, vježbe SURFEX 420 – koje provode brza plovila za površinsko ratovanje i SURFEX 982 – vježbe presretanja, pregleda i prekcaja sumnjivog broda. Procedure prekrcaja provodili su timovi sa brodova SNMG2 na RTOP-42 sukladno NATO publikaciji ATP 71.

Tijekom uvježbavanja, a svrhu razmjene iskustava, časnici Divizijuna za površinsko djelovanje Flotile HRM-a bili su ukrcani na brodove SNMG2.

Stalne skupine NATO brodova (SNMG i SNMCMG) integrirane su višenacionalne pomorske snage u čijem sastavu se nalaze brodovi zemalja članica Saveza. Skupine pružaju stalnu potporu NATO-u u provedbi operacija, vojnih vježbi te diplomatskih aktivnosti. Skupina SNMG2 broji osam brodova, a zapovjednik skupine je komodor Mike Utley.

Tekst: OS RH/M. Siriščević

Foto: HRZ

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)