Svečano otvaranje Međunarodne vojne vježbe “Saber Guardian 2017” na kojoj sudjeluju pripadnici Oružanih snaga RH, održano je u utorak, 11. sprnja 2017. u zapovjedništvu Multinacionalne divizije u Novom Selu u Bugarskoj.

Međunarodna vojna vježba “Saber Guardian 2017” održava se na teritoriju Mađarske, Rumunjske i Bugarske, a vodeće zemlje u organizaciji vježbe su Zapovjedništvo kopnene vojske SAD-a u Europi i Oružane snage Bugarske.

Vježba “Saber Guardian 2017” se odvija na brojnim lokacijama, a logistička središta su na vojnom poligonu Novo Selo u Bugarskoj, te u zrakoplovnoj bazi Mihail Kogalniceanu (MK) u Rumunjskoj. Zapovjedništvo multinacionalne divizije, kao i Zapovjedništvo vježbe, smješteno je u Novom Selu u Bugarskoj.

U Zapovjedništvu vježbe nalaze se i četiri hrvatska predstavnika, predvođeni Nacionalnim predstavnikom Oružanih snaga RH za MVV “Saber Guardian 2017”, bojnikom Samirom Mršićem, pripadnikom Gardijske motorizirane brigade HKoV-a. Hrvatski predstavnici koordiniraju rad svih hrvatskih sastavnica koje sudjeluju u vježbama u Rumunjskoj i Mađarskoj.

Na vježbi sudjeluje više od 25 tisuća pripadnika postrojbi Oružanih snaga SAD-a u Europi i 22 savezničke i partnerske zemlje. Oružane snage RH će sudjelovati na vježbama “Getica Saber”, “Brave Warrior” i “Black Swan”, s ukupno 258 pripadnika.

Cilj vježbe je demonstriranje spremnosti kolektivne obrane, koja će se provesti kroz klaster vježbi “Tobruq Legacy”, “Peace Sentinel”, “Eagle Sentinel”, “Mascal”, “Dacian Guardian”, “Getica Saber”, “Black Swan”, “Brave Warrior”, “Swift Response” i “Dragon Guardian”.

Svrha vježbe je promicanje stabilnosti i sigurnosti u području Crnog mora, jačanje partnerskih sposobnosti, unaprjeđenje povjerenja i razvoj interoperabilnosti između oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)