U akvatoriju Dugog otoka i Žirja, od 16. do 23. listopada 2016. održava se vojna vježba „HARPUN 16“, glavni obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u 2016. godini te jedna od ključnih aktivnosti u procesu implementacije Ciljeva sposobnosti.

Vježba se provodi s ciljem povećanja operativnih sposobnosti u planiranju i provedbi združenih mornaričkih operacija u složenom pomorskom okružju s težištem na provedbi gađanja protubrodskom raketom i pomorskom desantu.

Na danu uvaženih gostiju 19. listopada 2016., kada su vježbu s Postaje obalnog motrenja Vela Straža pratili general-pukovnik Drago Matanović zamjenik nečelnika GS OSRH, zapovjednik HRM- a kontraadmiral Predrag Stipanović, general-pukovnik Mate Ostović zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Miroslav Kovač zapovjednik HRZ i PZO, general-bojnik Mladen Fuzul zapovjednik Zapovjedništva za potporu te vojni izaslanici akreditirani u RH, održano je raketno gađanje protubrodskom raketom RBS 15 koja je ispaljena s raketne topovnjače RTOP 42 „Dubrovnik“ te topničko gađanje površinskog cilja i ciljeva u zraku s još dvije raketne topovnjače, RTOP 41 “Vukovar” i RTOP 21 “Šibenik”.

Čestitke na uspješnoj provedbi vježbe svim sudionicima uputio je general-pukovnik Drago Matanović naglasivši kako je riječ o intergranskoj vježbi čiji je nositelj HRM, a cilj joj je bio uvježbavanje svih sastavnica sudionika vježbe. “Ciljevi koji su postavljeni u vježbi su apsolutno postignuti. Hrvatska ratna mornarica je kao njezin nositelj uspjela kvalitetno iskoordinirati sve sudionike vježbe, HKoV, HRZ i PZO, ZSS, SOD i Središnjicu KIS. Vidjeli smo danas najzanimljiviji dio vježbe, raketno-topničko gađanje ciljeva na moru i u zraku, a gađanjem s raketom RBS 15 potvrdili smo da imamo sposobnosti djelovanja sa svih platformi HRM-a i nosača RBS-a. To je veliki iskorak u sposobnostima hrvatskih Oružanih snaga i cijenimo da su obučni događaji koje smo planirali za ovu godinu što se tiče HRM-a u potpunosti postignuti.”

Zadovoljstvo provedbom vježbovnih aktivnosti i gađanja izrazio je i zapovjednik HRM kontraadmiral Predrag Stipanović čestitavši svim sudionicima vježbe. “HRM je još jednom prezentirala svoje sposobnosti, a gađanjem s raketne topovnjače 42 “Dubrovnik” pokazali smo da svi nositelji ovog naoružanja u HRM-u mogu uspješno odraditi ovu zadaću. Raketno gađanje i uspješno pogođen cilj, te zatim i topničko djelovanje po površinskim i ciljevima u zraku, dokazuju da je hrvatski mornar osposobljen i da zna uporabiti sustave i opremu koja mu je na raspolaganju”.

Zapovjednik vježbe kapetan bojnog broda Milan Blažević naglasio je kako su rezultati provedenih gađanja maksimalno uspješni. Vježba se, napomenuo je, nastavlja i iduća tri dana na poligonu Žirje i području vojnog kompleksa Zečevo gdje će se provoditi treća, završna, faza vježbe. Istaknuo je kako će se kontinuitet provođenja ove vježbe nastaviti, i za iduću godinu, obzirom da je vježba otvorena za NATO snage, najavio mogućnost i njezinog međunarodnog karaktera.

U vježbi HARPUN 16 u združenom djelovanju sa snagama HRM-a, koje su uključivale trinaest brodova i dvije raketne bitnice iz sastava Flotile HRM te sedam brodova Obalne straže RH, sudjeluju i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, Zapovjedništvo za specijalne snage, Središnjica za obavještajno djelovanje, Središnjica komunikacijsko-informacijskih sustava, motrilačke postaje Bojne obalne službe motrenja i obavješćivanja, snage Gmtbr HKoV-a.

Sudjelujuće snage u vježbi se uvježbavaju u planiranju i provedbi pomorsko-desantnih operacija s težištem na zapovijedanju i rukovođenju združenih operacija te sinergiji uporabe svih borbenih elemenata. Uz raketno i topničko gađanje na površinski cilj, vježba HARPUN 16 obuhvaća i gađanje zračnog cilja brodskim topništvom, a zapovjedništvo vježbe i sudjelujuće snage uvježbavaju taktike, tehnike i procedure u područjima pomorskog desanta, zračne i topničke potpore, specijalnih operacija, elektronskog ratovanja, komunikacija, taktičkog manevriranja, zaštite snaga, provedbe posrednog raketnog udara, popune na moru, traganja i spašavanja, tegljenja havariranih brodova, medicinske evakuacije, specijalnih operacija, operacija pomorskog presretanja, protuminskog pretraživanja ograničenog dijela akvatorija vrlo plitkih voda te signalne vježbe.

U vježbu je ukupno uključeno 1079 pripadnika Oružanih snaga RH, zapovjednik vježbe je načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika HRM-a kapetan bojnog broda Milan Blažević, a sve se vježbovne aktivnosti provode u skladu s NATO standardima.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)