Dana 31. kolovoza 2017. u pomorskoj bazi „Sveti Nikola – Lora“ u Splitu, započeo je 9. Međunarodni ljetni kamp dočasnika zemalja članica NATO/PfP (9th International NCO Summer Camp), koji se već devetu godinu zaredom provodi u Republici Hrvatskoj u organizaciji Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Kamp je u skladu sa zapovijedi načelnika GS OS RH pripremio i organizirao prvi dočasnik OS RH, a tijekom narednih osam dana provoditi će ga dočasnici OS RH. Na ovogodišnjem kampu sudjeluje 23 polaznika, od kojih je 4 iz OS RH dok je 19 polaznika iz dvanaest zemalja i NATO Savezničkog zapovjedništva za operacije i to iz :Albanije, Austrije, Češke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, SR Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije. Uz dvadeset tri polaznika kampa iz navedenih zemalja NATO/PzM u radu kampa će sudjelovati i gosti predavači – prvi dočasnici sa najviših razina kao što su NATO ACO i USEUCOM, Oružanih snaga Austrije, Češke, Slovenije, Nacionalne garde Minnesote SAD, voditelj ODC u Zagrebu te prvi dočasnik postrojbe u okviru Marinskog korpusa SAD-a.

Tijekom osmodnevnog programa polaznici kampa imati će priliku povećati stupanj temeljnih mornaričkih vještina: obuka u navigaciji na moru, osnove jedrenja, plivanje, vezivanje čvorova, veslanje u kuterima, spašavanje utopljenika i slično. Pod vođenjem časničkog namjesnika Stipice Bolanče polaznici će provesti orjentacijsku hodnju te gađanje iz osobnog naoružanja (automatska puška i samokres). Osim obučnih aktivnosti polaznici će imati priliku obići i dio postrojbi OS RH kao što su gmbr HKoV u Kninu, 93.zrakoplovnu bazu HRZ i PZO u Zadru te postrojbe HRM u PB Lora u Splitu. Cjelokupnu obuku provesti će instruktori HRM, gmbr HKoV te ZSS a u organizaciji i provedbi sudjelovali su prvi dočasnici grana i pristožernih postrojbi GS OS RH.

Tekst: čn Mario Mateljić, čn Stipica Bolanča
Foto: sžn Mario Banović

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)