U službenom posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici od 10. do 12. travnja 2017. boravi zapovjednik Finske ratne mornarice viceadmiral Veijo Taipalus.
U splitskoj vojarni „Sv. Nikola“ uvaženog gosta dočekao je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović sa suradnicima, nakon čega je u Zapovjedništvu HRM-a održan bilateralni sastanak zapovjednika dviju mornarica.
Po izrečenoj dobrodošlici, kontraadmiral Stipanović istaknuo je važnost ovoga susreta za unaprjeđenje buduće suradnje, posebno u području zajedničke obuke i razvoja ključnih obrambenih sposobnosti. Zapovjednika Finske ratne mornarice kontraadmiral Stipanović potom je upoznao s planovima opremanja i modernizacije HRM-a, sukladno donesenim strateškim i planskim dokumentima, planovima modernizacije komunikacijsko-informacijskih i radarskih sustava, razvojem protuminskih sposobnosti HRM-a, te gradnjom novih obalnih ophodnih brodova za potrebe Obalne straže RH. Zapovjednik HRM-a istaknuo je osobitu važnost ovih projekata za povećanje pomorske sigurnosti na Jadranu i omogućivanje razmjene podataka s ostalim članicama NATO-a.
Zahvalivši se na srdačnom prijemu viceadmiral Taipalus istaknuo je kako je vidljivo da Hrvatska ratna mornarica ulaže velike napore u održavanje i razvoj svojih sposobnosti, posebno u svrhu podizanja razine interoperabilnosti sa NATO snagama. Izuzetno zadovoljstvo izrazio je stanjem opreme kojom HRM raspolaže, posebno s raketnim topovnjačama klase Helsinki. Daljnji razgovori vodili su se o iskustvima u provedbi zadaća obalnih straža dviju mornarica, o načinima organizacije istih te modalitetima unaprjeđenja suradnje u narednom razdoblju. Susret dvaju zapovjednika protekao je u vrlo srdačnoj, prijateljskoj atmosferi.
Po završetku sastanka, izaslanstvo je posjetilo Operativno središte HRM-a, spasilački brod SB -73 „Faust Vrančić“, raketne topovnjače RTOP-42 „Dubrovnik“ i RTOP-12 „Kralj Dmitar Zvonimir“ te Raketnu bazu u Žrnovnici. Program posjeta obuhvatio je i posjet tvrđavi na Klisu te razgled povijesnih jezgri Splita i Trogira.

TEKST: HRM/Maja Siriščević
FOTOGRAFIJE: HRM/I. Hržić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)