Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović sudjeluje na XI. Regionalnom Simpoziju pomorskih snaga koji se od 17. do 19. listopada 2017. održava u Veneciji.
Regionalni Simpozij zapovjednika pomorskih snaga vodeći je forum mornarica Mediterana i crnomorskih zemalja, organizacija i agencija čija je ključna uloga u pomorskoj dimenziji. Temeljna svrha ovog simpozija je jačanje međusobne suradnje ratnih mornarica zemalja sudionica.
Na temu „Mornarice izvan tradicionalnih uloga: stvaranje napora za projekt stabilnosti i sigurnosti s mora“, ovogodišnji simpozij okupio je 50 čelnika mornarica iz svih regija svijeta te predstavnike brojnih međunarodnih industrijskih, kulturnih, znanstvenih i informacijskih organizacija koji se bave pomorskim temama. Tijekom susreta razgovaralo se o nezakonitim aktivnostima, izgradnji kapaciteta, tehnološkim inovacijama i jačanju suradnje u području nadzora na moru.
U sklopu 11. regionalnog Simpozija pomorskih snaga, zapovjednik HRM-a sudjelovao je na sastanku zapovjednika ratnih mornarica zemalja Jadransko-jonske inicijative (ADRION), koji se održao u utorak, 17. listopada 2017., na školskom brodu AMERIGO VESPUCCI.
Susret zapovjednika ratnih mornarica Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije i Slovenije, imao je za cilj razmotriti postignuća u dosadašnjoj suradnji te prepoznati područja u kojima bi se suradnja osnažila.
U otvorenoj i srdačnoj atmosferi raspravljalo se o nekoliko različitih tema od zajedničkog interesa. Razgovori zapovjednika bili su usmjereni na unaprjeđivanje dostignute suradnje s težištem na doprinosu u održavanju sigurnog i stabilnog okružja u regiji.

Tekst: M. Siriščević
Foto: A. Bigava

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)