Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović s izaslanstvom boravio je od 8. do 10. lipnja 2017. u redovitom radnom posjetu postrojbama Hrvatske ratne mornarice smještenim u području sjevernog Jadrana. Izaslanstvo HRM-a predvođeno ka Stipanovićem činili su zapovjednik Obalne straže RH komodor Ivo Raffanelli, načelnik Odjela N-4 ZHRM kapetan bojnog broda Željko Jakus, načelnik Ureda zapovjednika brigadir Darko Podrug i vojni kapelan don Branimir Projić.

Radni posjet započeo je u vojarni „Vargarola“[1] u Puli, postrojem pripadnika 2. divizijuna Obalne straže RH (OSt RH), Odreda rezidencijalnih brodova (ORB) Flotile HRM-a, Odjeljka Pomorske baze (PB) Sjever i 2. Satnije Bojne OSMiO (bOSMiO). Prijavak zapovjedniku HRM-a podnio je zapovjednik Odjeljka Sjever kapetan fregate Arđeo Mejak.
Nakon sv. Mise koju je vojni kapelan održao u dvorani objekta u kojem su smještena zapovjedništva 2. divizijuna OSt RH i ORB-a Flotile HRM-a, zapovjednik HRM-a pripadnike je ukratko upoznao sa aktivnostima i zadaćama koje slijede u razdoblju do kraja tekuće godine, te sa aktualnim naporima usmjerenim ka poboljšanju uvjeta života uopće, a posebno ustrojstvenim cjelinama dislociranim od matičnog zapovjedništva.

Ovom prigodom prva dočasnica ORB-a nadnarednica Biserka Jurković zapovjednika HRM-a upoznala je sa funkcioniranjem dočasničkog lanca potpore te sa pojedinačnom razinom osposobljenosti i obuke mornara i dočasnika u ORB-u. Izaslanstvo HRM-a potom je razgledalo prostore tehničke radionice u svrhu praćenja radova na obnovi ovog objekta koji predstavlja osobitu važnost za postrojbe smještene u vojarni „Vargarola“.

Sljedeća lokacija obilaska objekata HRM-a na sjevernom Jadranu bila je Postaja obalnog motrenja bOSMiO „Brijuni“ na Velom Brijunu koja nadzire brijunski akvatorij i pripadajuće mu područje ZERP-a, te ulaz u luku Pula. Razgovor zapovjednika HRM-a sa djelatnicima na postaji temeljio se kako na tekućim aktivnostima postrojbi HRM-a, tako i o planovima modernizacije, posebno vezano uz uske specijalnosti pojedinih funkcionalnih područja. U svrhu nadzora lokacije priveza brodova ORB-a Flotile HRM-a koji već dugi niz godina daju potporu prevoženja civilnim strukturama, zapovjednik HRM-a razgledao je i radne točke na otočiću Mali Brijun.

Izaslanstvo HRM-a potom je razgledalo vojarnu u Savudriji u kojoj su u tijeku opsežni radovi na obnovi cjelokupnog kompleksa za rad i boravak pripadnika Postaje obalnog motrenja bOSMiO Savudrija. Postaja obalnog motrenja Savudrija nalazi se na samoj granici Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Ima značajnu ulogu u nadzoru pomorske plovidbe u Tršćanskom zaljevu te zajedno sa službama ministarstva mora brine o sigurnosti plovidbe u izuzetno prometnom akvatoriju na prilazu lukama Koper i Trst.

Tekst i fotografije: M. Siriščević

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)