Zapovjednik MARCOM-a, Savezničkog pomorskog zapovjedništva NATO-a (Allied Maritime Command) u Northwoodu (UK) viceadmiral Clive CC Johnstone boravio je u srijedu i četvrtak, 26. i 27. rujna 2017., u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu.

Uz srdačne riječi dobrodošlice zapovjednika HRM-a kontraadmirala Predraga Stipanovića uvaženom gostu prezentirana je struktura snaga HRM-a, misija, sposobnosti i zadaće, provedba međunarodne suradnje te ključni projekti modernizacije. U nastavku prijema razgovori su se vodili o obvezama i zadaćama HRM-a kao dijela pomorskih snaga NATO-a u provedbi aktivnosti u cilju postizanja i održavanja pomorske sigurnosti, prvenstveno u području Jadrana i Sredozemnog mora.

Vezano uz navedeno, va Johnstone istaknuo je važnost HRM-a za osiguranje stabilnog okružja u Jadranskom moru, no, kako je rekao, ona značajno doprinosi i može još više doprinijeti cjelokupnom sustavu kolektivne obrane kada je riječ o mornaričkim snagama. U nastojanjima HRM-a da se u okviru svojih mogućnosti približi aktivnom doprinosu u savezničkim operacijama na Mediteranu vidi se osobit napredak, što je potvrđuje kao pouzdanog i kompetentnog partnera. Kada govorimo o tim procesima, držim važnim istaknuti doprinos zapovjednika HRM-a ka Stipanovića, rekao je Johnstone, zahvaljujući na srdačnom prijemu.

Drugog dana posjeta va Johnstone posjetio je Satniju za održavanje raketnog naoružanja u vojarni „Sv. Juraj“ u Žrnovnici, raketnu topovnjaču RTOP-41 „Vukovar“, spasilački brod SB-73 „Faust Vrančić“ te Operativno središte HRM-a.

Savezničko pomorsko zapovjedništvo (MARCOM) središnje je zapovjedništvo pomorskih snaga NATO-a, a zapovjednik MARCOM-a glavni je savjetnik Saveza za pomorsku komponentu. Uz zapovjedništva kopnene i zračne komponente (LANDCOM & AIRCOM), MARCOM izravno odgovara NATO zapovjednim operacijama (ACO), koji se nalazi u Monsu (Belgija).

TEKST: M. Siriščević
FOTO: S. Grgić/ J. Kevrić/ M. Siriščević