Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, 15. svibnja 2018. godine na konferenciji za medije slavodobitno je obavijestio javnost o potpisanom ugovoru s izraelskim poduzećem Aeronautics. Aeronautics, sukladno ugovoru i natječajnoj dokumentaciji je morao u roku od 10 mjeseci isporučiti sustav bespilotnih letjelica, koje je trebalo koristiti Ministarstvo poljoprivrede zajedno s Ministarstvom obrane. Da je do isporuke došlo, ministar bi zasigurno pozvao medije na predstavljanje nove igračke na baterije.

Dany Eshchar, tadašnji zamjenik predsjednika uprave Aeronauticsa, uvjeravao je medije kako su informacije o Aeronauticsovim problemima samo nesitine i podmetanje konkurencije, a da će sustavi sigurno i na vrijeme biti isporučeni Hrvatskoj. Obzirom kako je petak 15.03.2019. bio rok za isporuku sustava, izgleda da je jedina neistina zapravo bila uvjeravanje o isporuci bespilotnih sustava na vrijeme.

Nova protupožarna sezona je pred vratima, a predmetne bespilotne letjelice bi zasigurno pomogle i u akcijama potrage i spašavanja na nepristupačnim terenima koje se osobito intenziviraju s dolaskom proljeća i ljeta. Neuspjeh u isporuci ovog sustava je još jedan udarac i za Ministarstvo obrane kojem nakon neuspjele nabave F-16 izgleda ništa ne polazi za rukom. Pošto je problem na vrijeme isporučiti 6 malih letjelica, kako vjerovati Aeronauticsu da će biti sposobni 15 godina isporučivati rezervne dijelove?

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)