Dana 01. rujna 2017. u vojarni „Bilogora“ u Bjelovaru uručivanjem beretki završila je integracija propadnika Topničko raketne bojne Gardijsko oklopno mehanizirane brigade i završila obuka 2. integracijskog naraštaja prolaskom kroz špalir pripadnika Topničko raketne bojne Gombr nakon hodnje pod punim opterećenjem u dužini od 15 kilometara. Integracijsku obuku osmislio je narednik Mario Krolo, pripadnik Topničko raketne bojne, uz potporu dočasničkog lanca bojne i brigade, te suglasnosti brigadnog generala Denisa Tretinjaka, zapovjednika Gardijsko oklopno mehanizirane brigade.

Obuka je obuhvaćala prvenstveno temeljne vojne vještine, od pozdravljanja, orijentacije i tjelesne spremnosti, te neke elemente koji se koriste u commando obuci u OS RH. Za ovu prigodu koristili su se dijelovi tzv. Tovko obuke, pripadnika elitnog 1. hrvatskog gardijskog zdruga, bojne za specijalna djelovanja, te obuke Izvidničke satnije gombr-e, gdje su implementirani obučni elementi koji su se koristili kod odabira vođa u commando postrojbama. Tako se iz tog tečaja primjerice koristila obuka „survival, evasion, resistance of the prisoner of war and escape“ (preživljavanje, izbjegavanje, otpor ratnog zarobljenika i bijeg).

Pouka koja je upućena polaznicima obuke bilo je; da moraju imati razvijen osjećaj za timski rad, jer brojne zadaće od vojnika zahtijevaju timsko djelovanje, zadaci se uvijek obavljaju u skupini ili timu. Važna odrednica ove integracijske obuke bilo je i nošenje sa stresom odnosno stjecanje prilagodljivosti u ponašanju na različitim i najsloženijim situacijama i problemima.

Beretke su im uručili njihovi instruktori, a najboljem polazniku vojniku Luki Horvat čestitao je i uručio nagradni dopust u trajanju od 2 dana bojnik Josip Jolić, zamjenik zapovjednika Topničko raketne bojne gombr.

Tekst i foto: M. Dropuljić, R. Horvat, D. Jurković / TRB/Gombr

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)