U vojarni „Drgomalj“ u Delnicama, u petak 12. svibnja 2017. održana je svečanost podjele potvrda o završetku međunarodne Združene napredne obuke alpinizma za pripadnike hrvatskih i slovenskih oružanih snaga. Službene certifikate polaznicima su uručili zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Perica Turalija i direktor NATO-ovog centra izvrsnosti za planinsko ratovanje brigadir Boštjan Blaznik.

Podjela certifikata označila je završetak prvi put provedene desetodnevne obuke i početak suradnje između OS RH i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje u Republici Sloveniji.

Brigadir Boštjan Blaznik je tijekom obraćanja prisutnima najavio organizaciju seminara u Republici Sloveniji na temu „Ispitivanje opreme pod povećanim opterećenjem“ te istaknuo da na seminaru očekuje i pripadnike iz OS RH.

Brigadir Perica Turalija istaknuo je kako je suradnja s Centrom izvrsnosti od velike koristi za pripadnike OS RH te dobar početak suradnje koju treba nastaviti.
Inače, riječ je o obuci koja se provodi u cilju proširenje vojne suradnje te razmjene iskustava iz domene planinskog ratovanja s naglaskom na „rad na stijeni“, a koja je provedena u području Gorskog Kotara, Udbine, Paklenice, Divulja i Omiša.

Svih šesnaest polaznika, pripadnici su ZSS-a dok su instruktorski timovi bili sastavljeni od četiri pripadnika Commando satnije ZSS-a, četiri pripadnika OS Slovenije koji su instruktori u NATO centru izvrsnosti za planinsko ratovanje te pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.
Nakon uručenja certifikata, ceremonija je završila obilaskom spomen-sobe poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi te paljenjem svijeće kod spomen-križa u vojarni “Drgomalj”.

Tekst: OSRH / Marko Škovrlj
Foto: MORH / Josip Kopi

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)