Temeljni tečaj ronjenja, kojeg su u Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice pohađali pripadnici Libijske ratne mornarice i obalne straže, završen je u petak, 29. ožujka 2019., svečanom dodjelom diploma upriličenom u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice.

Instruktorima obuke HRM-a ovo je drugi ovakav tečaj kojeg provode u sklopu EU operacije EUNAVFOR MED „SOPHIA“. Tijekom studenog i prosinca prošle godine isti su održali također za pripadnike Libijske RM i Obalne straže.

Uoči dodjele diploma libijsko izaslanstvo predvođeno zapovjednikom Obalne straže komodorom Abdalhom Toumia te izaslanstvo Operacije EU NAVFOR MED predvođeno zamjenikom zapovjednika Operacije komodorom Olivierom Bodhuinom primio je načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM komodor Damir Dojkić sa suradnicima.

Srdačan razgovor vodio se na temu uspješno provedene obuke te mogućnostima nastavka iste u narednom razdoblju, obzirom na izraženo zadovoljstvo organizacijom i provedbom tečaja.

Tijekom pet tjedana obuke polaznici su stekli znanja i vještine te su osposobljeni za dužnosti brodskog ronioca. Obuka se provodila u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“, na bazenima sportskih objekata „Poljud“, u lučici Poljud te u širem akvatoriju Splita.

Inače, u ovoj EU operaciji pripadnici Hrvatske ratne mornarice aktivno sudjeluju od 2017. upućivanjem jednog operativnog časnika na zapovjedni brod u području operacije (Zapovjedništvo snaga).

Tekst i foto: OJI HRM

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)