Od 04. do 15. rujna u požeškom Središtu za obuku i doktrinu logistike, Zapovjedništva za potporu provedena obuka za borbenog spasioca CLS (engl. Combat Lifesaver).
Po završetku praktičnog djela na logističkom vježbalištu „Glavica“ provodi se vježba „Taktičko zbrinjavanje ozlijeđenih“ gdje su polaznici u simulaciji borbenog okružja u kojem ima ranjenih od pješačkog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava moraju provesti zadaću, a potom zbrinuti ozlijeđene i pozvati pomoć.

Na kraju obuke polaznicima se obratio zapovjednik Središta za obuku i dokrinu logistike pukovnik Mato Tomašević koji je čestitao im na uspješno završenoj obuci i uručio potvrde o završenoj obuci za borbenog spasioca. Prema riječima voditeljice obuke pukovnice Jasminke Katone, devet polaznika u potpunosti je svladalo plan i program obuke te su zadovoljili sve uvjete za dobivanje licence.

Borbeni spasioc je vojnik koji ima dodatnu sposobnost, vještinu i znanje tako da u uvjetima bojišnice u mirovnim operacijama može provesti osnovnu trijažu ranjenih vojnika, zna osigurati prohodnost dišnih putova, sposoban je procijeniti vitalne funkcije ozlijeđenog, zaustaviti krvarenje, dati infuziju, zna otvoriti venski put te poslati zahtjev medicinskom evakuacijom i pripremiti ozlijeđenog za transport.

Foto i tekst: ZzP / Antun Mandić

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)