U požeškom Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu, od 16. do 27. siječnja 2017. provedena je obuka za borbenog spasioca CLS (engl. Combat Lifesaver).
Prema riječima voditeljice obuke pukovnice Jasminke Katone deset polaznika u potpunosti je savladalo plan i program obuke te su zadovoljili sve uvjete za dobivanje licence.
Borbeni spasioc je vojnik koji ima dodatnu sposobnost, vještinu i znanje tako da u uvjetima bojišnice u mirovnim operacijama može provesti osnovnu trijažu ranjenih vojnika, zna osigurati prohodnost dišnih putova, sposoban je procijeniti vitalne funkcije ozlijeđenog, zaustaviti krvarenje, dati infuziju, zna otvoriti venski put te poslati zahtjev medicinskom evakuacijom i pripremiti ozlijeđenog za transport.

Po završetku praktičnog dijela na logističkom vježbalištu „Glavica“ provodi se vježba „Taktičko zbrinjavanje ozlijeđenih“ gdje su polaznici u simulaciji borbenog okružja u kojem ima ranjenih od pješačkog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava moraju provesti zadaću, a potom zbrinuti ozlijeđene i pozvati pomoć. Na kraju obuke zapovjednik Središta za obuku i dokrinu logistike pukovnik Mato Tomašević uručio je polaznicima potvrde o završenoj obuci za borbenog spasioca.

Foto i tekst: OS RH / ZzP / Antun Mandić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)