Poslije 75 polijetanja, 91 sata provedenog u zraku, 123.400 kilograma utrošenog kerozina i ukupno 1.096 komada streljiva, raketa i avio-bombi ispaljenih i bačenih na ciljeve na zemlji, ruski i srpski piloti isključili su motore svojih aviona i helikoptera zaključivši da je zajednička taktička vježba „BARS 2017“ u potpunosti ispunila svoj cilj, priopćilo je srbijansko Ministarstvo obrane.

Vođa srpskog izaslanstva pukovnik Željko Bilić, zapovjednik 204. zrakoplovne brigade vrlo je zadovoljan radom svih 14 srpskih pilota koji su s ruskim kolegama prethodnih dana realizirali letačke zadatke. General Jurij Aleksandrovič Suškov, načelnik Državnog centra za obuku letačkog sastava i letna ispitivanja koji je na aerodromu „Lipeck-2“ ugostio kolege iz Srbije, naglasio je da BARS u potpunosti opravdava svoje ime – bratstvo azrakoplovaca Rusije i Srbije. General Suškov rekao je da su srpski i ruski piloti vrlo brzo postigli visok novo sinkronizacije i kada bi, kojim slučajem, imali prliku da još nekoliko dana lete zajedno izgledalo bi kao da su oduvijek bili u istoj postrojbi.

Aktivnost koju već treću godinu uzastopno organiziraju RZ i PZO Vojske Srbije i Zrakoplovne snage OS Ruske Federacije imala je tri osnovna cilja. Prvi – „zajedničko djelovanje tijekom izvršenja zajedničkih zadataka na uništavanju kopnenih objekata s mješovitim posadama OS Ruske Federacije i RZ i PZO Vojske Srbije“.

Zatim, „provjera borbene osposobljenosti letačkog sastava i spremnosti za zajedničko izvršavanje borbenih zadaća“ i „unaprjeđenje razine suradnje između članova posada, dežurnih postrojbi i službi osiguranja“. Tema ovogodišnje taktičke vježbe BARS 2017 bila je „Priprema i realizacija borbenih djelovanja tijekom izvršenja zadaće uništavanja paravojnih postrojbi i provedbe akcija traganja i spašavanja.

Piloti Migova 29 i helikoptera Mi-8 realizirali su složene letačke zadatke danju i noću u povoljnim i složenim meteorološkim uslovima i realizirali su gađanja, raketiranja i bombardiranja zemaljskih ciljeva na poligonu „Pagonovo“ nadomak Voronježa.

Na ovogodišnjem BARS-u sudjelovala je i skupina specijalaca iz sastava zračno-desantne postrojbe koji su uvježbavali protuteroristička djelovanja i akcije spašavanja i evakuacije ranjenika što je letačke zadatke srpskih i ruskih pilota helikoptera Mi-8 približilo realnim borbenim uvjetima.

Photo: Ministarstvo odbrane Srbije

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)