Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju danas u srijedu 7. veljače završila je druga faza terenskog dijela (in field) uvježbavanja i ocjenjivanja operativnih sposobnosti sastavnica 8. Hrvatskog kontingenta (8. HRVCON RSM) Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se upućuje u misiju potpore miru Resolute Support Mission u Afganistanu.

Međunarodna vojna vježba na zemljištu „MIR 18/1“ (VNZ/MVV „MIR 18/1“) traje od 5. do 9. veljače 2018. kroz koju su pripadnici HRVCON-a dodatno proveli integracijsku obuku u realnim uvjetima i podigli razinu osposobljenosti za završno ocjenjivanje.

U sklopu inicijative A5 na vježbi je sudjelovalo i 23 pripadnika Vojske Crne Gore, 2 pripadnika Oružanih snaga Albanije i 2 pripadnika iz Armije BiH. Uz pripadnike ocjenjivačke skupine OS RH ocjenjivanje su provodila i dva pripadnika Vojske Crne Gore.

Brigadni general Denis Tretinjak zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske u vježbi je bio u ulozi časnika za raspoređivanje i provedbu vježbe (OSE), a nakon provedene vježbe izjavio je kako je vježba odlično provedena s obzirom na uvjete. „Usprkos snijegu od preko 30 cm infrastruktura je čista i taj otežavajući čimbenik iskorišten je kao idealna prilika da se prilagodimo na slične uvjete u Afganistanu poglavito u početnoj fazi razmještaja.“ zaključio je general.

Po prvi puta se dogodilo da zapovjednik voda za zaštitu snaga nije iz manevarske postrojbe. „Natporučnik Dino Paljević zapovjednik 2. voda satnije za zaštitu snaga (Force Protection Company) u stvari je topnik koji se izvrsno snašao na novoj dužnosti.“ primijetio je general Tretinjak ocijenivši skupinu kao jedan od boljih kontingenata s izvrsnim omjerom mladosti i iskustva.

Ova vježbe je kruna obuke i završno uvježbavanje, te ocjenjivanje spremnosti pripadnika kontingenta. Sastavnice su demonstrirale sposobnosti u provedbi dodijeljenih zadaća gdje je ocjenjivački tim Glavnog stožera OS RH ocijenio njihovu spremnost za izvršenje misija i zadaća u području RSM.

Čelnik ocjenjivačkog tima GS OS RH, brigadir Davor Fanton na provedbi vježbe je istaknuo kako je ovaj ciklus obuke veću pažnju usmjerio na ulogu osobnih čuvara (guardian angel). Zbog incidenata koji se danas događaju u području operacija izrađeni su novi koraci u provedbi i orisi ocjenjivanja koji do sada nisu bili korišteni. Suština kvalitetne obuke i pripreme je konstantno prilagođavanje novonastalim uvjetima na terenu kako se pripadnici kontingenta ne bi u području operacija suočili s novim situacijama već da ih iskuse tijekom preduputne obuke.

Brigadir Tubić zapovjednik 8. HRVCON-a smatra da su sve sastavnice osposobljene te psihofizički spremne za izvršenje predstojećih zadaća u okviru misije potpore miru RS Afganistan.

Kontingent u sastavu ima 106 pripadnika, od kojih će 94 pripadnika OS RH biti u zapovjednoj strukturi misije a 12 pod nacionalnim zapovijedanjem. Provodit će zadaće kao neborbena, višenacionalna i stabilizacijska postrojba u operacijama Resolute Support Mission (RSM) u složenom multinacionalnom okružju.
Foto: MORH / M. Čobanović

Foto: Gombr / M. Dropuljić, J. Cindrić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)