Deveti Međunarodni kamp dočasnika zemalja NATO-a i PzM-a završio je 07.rujna 2017. svečanom podjelom uvjerenja o završetku na prostorima Kninske tvrđave.
Svečanoj podjeli prethodilo je gađanje iz osobnog naoružanja (automatska puška VHS-D1 te samokres HS-2000) koje su pripremili i proveli instruktori pripadnici vojno-obavještajne satnije GMBR HKoV na vojnom poligonu „Crvena zemlja“.

Polaznike Kampa je u svojstvu domaćina primio prvi dočasnik GMBR, časnički namjesnik Emin Menoski a kraću prezentaciju o zadaćama te mjestu i ulozi brigade održao je časnik za međunarodnu vojnu suradnju, bojnik Branko Savić. Tijekom posjete Zapovjedništvu GMBR polaznici Kampa su položili vijenac i zapalili svijeću na spomenik Hrvatske pobjede „Oluja 95“ u Kninu te na spomeniku prvom Predsjedniku Republike Hrvatske, dr.Franji Tuđmanu na Kninskoj tvrđavi. Potporu svim protokolarnim aktivnostima tijekom svečane podjele uvjerenja polaznicima Kampa te ceremonije polaganja vijenaca pružili su pripadnici počasno zaštitne bojne.

U završnom dijelu Kampa provedena je evaluacija od strane svih sudionika Kampa (polaznici, instruktori, provedbeni stožer) u kojoj su polaznici iskazali izuzetno zadovoljstvo cjelokupnim programom i organizacijom ovogodišnjeg Kampa a posebno sa svim praktičnim aktivnostima u kojima su sudjelovali. Prvi dočasnik OS RH, časnički namjesnik Mario Mateljić naglasio je da su pored razmjene međusobnih iskustava u radu i tematskih radionica i predavanja polaznici imali priliku osvježiti svoja temeljna vojnička znanja i vještine te isto nadopuniti sa dijelom mornaričkih vještina što će im svakako koristiti u budućem radu na dužnostima viših dočasnika u svojim matičnim postrojbama iz kojih dolaze.

Tekst: čn Mario Mateljić, čn Stipica Bolanča
Foto: sžn Mario Banović