Završetak drugog modula Tečaja za stjecanje statusa ovlaštene osobe Obalne straže RH svečano je obilježen dodjelom certifikata u petak, 31. ožujka 2017. u Središtu za obuku HRM-a u vojarni „Sv. Nikola“ u Splitu.

U prigodi završetka tečaja polaznicima su se obratili zapovjednik Središta za obuku HRM kapetan bojnog broda Ivan Vuković te zapovjednik Obalne straže RH kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli. Čestitavši polaznicima na uspješno završenom tečaju, kbb Raffanelli posebno je istaknuo značaj stalne, cjeloživotne edukacije, to jest ulaganja u znanje, sposobnosti i vještine, napominjući da na tome trebaju biti ustrajni.

Drugi modul započeo je 27. veljače, a pohađalo ga je devet polaznika. Nakon završetka prvog modula, polaznici su stekli ovlasti za primjenu mjera i sredstava prisile, da bi po završetku drugog stekli status ovlaštene osobe.

Cilj drugog modula ovoga tečaja jest usvajanje znanja iz područja međunarodnih konvencija, zakonskih i podzakonskih propisa koji uređuju pravo mora, pomorsko pravo i zaštitu temeljnih ljudskih prava te nadležnost Obalne straže RH u izvršenju zadaća zaštite prava i interesa RH na moru. Polaznici su osposobljeni za učinkovitu i pravilnu primjenu zakonskih i podzakonskih propisa prema počiniteljima kaznenih djela i prekršaja iz područja poslova i zadaća Obalne straže RH.

Sukladno nastavnom planu i programu, tečaj se provodi u suradnji s predavačima iz drugih ministarstava. Osim predavača iz sastava SzO HRM-a i Obalne straže RH, prema funkcionalnim područjima izmjenjuju se predavači iz pomorske i granične policije, inspektori ribarstva, djelatnici ministarstva kulture te lučki kapetani.

Tekst: V. Veselinović / M. Siriščević
Foto: M. Siriščević

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)