U vojarni „Sv. Nikola“ u Splitu održana je 3. rujna 2017. svečanost završetka Tečaja za borbenog plivača. Na svečanosti su nazočili zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ brigadni general Zdravko Klanac, načelnik Centra vojnih škola „Petar Zrinski“ brigadir Zlatko Ferenčević te voditelj tečaja, zapovjednik Kadetske bojne pukovnik Tomislav Kasumović.

Polaznicima tečaja uručene su značke, potvrde o uspješnom završetku Tečaja i prijelazni pehar najboljem polazniku kojega je osvojio kadet narednik Dario Mlinarić. Četiri polaznika tečaja dobili su zlatne značke dok su 23 polaznika dobila srebrne značke.

Tečaj je trajao dva tjedna, a uz 18 kadeta iz Hrvatske na tečaju je sudjelovalo devet kadeta iz Njemačke, Poljske i Slovačke. Nositelj cjelokupne obuke tečaja bilo je Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ dok je u realizaciji provedbenog dijela sudjelovala Hrvatska kopnena vojska, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, Hrvatska ratna mornarica i Zapovjedništvo specijalnih snaga. Tečaj za borbenog plivača poseban je oblik obučavanja kadeta vještinama djelovanja i preživljavanja na moru i kopnu.

Objedinjuje napredne sadržaje svladavanja vodenih prepreka plivanjem i veslanjem, te dodatno razvija prethodno usvojene temeljne mornarske vještine kao i tehnike, taktike i procedure djelovanja na kopnu. Sadržaj Programa obuke i ocjenjivanja kadeta Tečaja za borbenog plivača temelji se na prihvaćenom i odobrenom Konceptu vojne obuke kadeta na preddiplomskim sveučilišnim studijima „Vojno vođenje i upravljanje“ i „Vojno inženjerstvo“ kao jedan od „Posebnih oblika obučavanja“. Kao takav namijenjen je kadetima Oružanih snaga RH-a viših godina koji su svladali sveukupne obuke iz područja Temeljenih vojnih i mornarskih vještina, ali i kadetima iz savezničkih i partnerskih vojnih akademija.

Obučni sadržaji obuhvaćaju zadaće koje se provode kao dio obuke timova, integrirajući prethodno naučene radnje i postupke iz vojne obuke s novousvojenim sadržajima. Za svaku zadaću ovim programom određeni su uvjeti i propisani standardi koje kadet mora postići.

Kadeti tijekom tečaja trebaju svladavati sadržaje iz više programskih područja koje obuhvaća plivanje, plivanje u odori s naoružanjem, veslanje i postupanje s gumeno-neoprenskim čamcima i kajacima, uporaba suhih i izrada priručnih kontejnera, ronjenje na dah, skokovi u vodu, osnove pomorske navigacije, prva pomoć i spašavanje na moru, provedba pripremnih i bojnih gađanja, tehnike, taktike i procedure uporabe transportnog helikoptera, situacijske vježbe te tjelesne i kondicijske pripreme.

Tekst: pk Zdravko Lovašen
Foto: sžn Dražen Volarić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)