U vojarni “Josip Jović” na Udbini održana je u utorak 1. kolovoza 2017. prigodna svečanost kojom je obilježen kraj Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga. Ove godine uspješno ju je završilo 12 pripadnika Oružanih snaga RH koji su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome. Svečanosti commando prisege, uz zapovjednika ZSS-a brigadnog generala Pericu Turaliju nazočili su i načelnik glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ostali visoki uzvanici te sadašnji, ali i nekadašnji zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova i od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima. Commando obuka, treći je finalni i najzahtjevniji dio temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima, a provodila se na vojnom poligonu Crvena zemlja kod Knina, na Udbini, u Divuljama i na Grobniku.

Uspješno završena temeljna obuka za specijalna djelovanja, osobito njezin završni i najzahtjevniji dio preduvjet je da bi se postalo pripadnikom Zapovjedništva specijalnih snaga. Obuka traje pet i pol mjeseci, a ove se godine na temeljnu obuku za specijalna djelovanja prijavilo 80 pripadnika Oružanih snaga iz različitih postrojbi. Prvu selekciju, koja obuhvaća liječnički pregled, psihološka testiranja i sigurnosne provjere prošlo je 25, dok je drugu selekciju, koja obuhvaća tjelesne provjere i znanje vojnih vještina uspješno prošlo 17 pripadnika. Kompletnu temeljnu obuku za specijalna djelovanja uspješno je završilo 12 pripadnika Oružanih snaga RH, od ukupno 17 koji su prošli selekciju.

Na početku svečanosti zapovjednik satnije za obuku satnik Saša Vučić ukratko je prezentirao rad satnije, a nakon toga uslijedila je prisega novih pripadnika ZSS-a.
Obraćajući se nazočnima brigadni general Perica Turalija je rekao: “Spremnost za provedbu najtežih operacija, primjereno ponašanje, obučenost, osposobljenost, elitistički naboj, potpuni profesionalizam u najužem smislu opisuju pripadnika specijalnih snaga. U tom smislu ZSS zahtijeva samo vrhunski obučene pojedince i postrojbe. Stoga gospodo commandosi uživajte u svom osobnom profesionalnom trijumfu.”

“Iznimno mi je zadovoljstvo biti s vama i pozdraviti vas kao najelitniji dio OSRH“ rekao je načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov i dodao: „Znam da nije bilo lako i da ste dali sve od sebe da završite ovu zahtjevnu obuku. Želim vam da budete dostojni commandosi ZSS-a, na ponos vas, vaših obitelji i Oružanih snaga.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević obraćajući se nazočnima posebno je istaknuo: “Čovjek je najveća vrijednost našeg obrambenog i sigurnosnog sustava i upravo čovjek, odnosno naš vojnik je donio prevagu u pobjedničkom Domovinskom ratu te zato danas i mi moramo ulagati u naše ljude, u bolje uvjete života i rada naših vojnika” Završavajući svoje obraćanje ministar je dodao: “Na kraju vas, nasljednike hrvatskih branitelja, pozivam da čuvate uspomene na naše poginule prijatelje i na pobjednički Domovinski rat. Budite uvijek ona prepoznatljiva vrijednost – elitna postrojba naših Oružanih snaga na koju smo svi ponosni”.

Foto: MORH / Tomislav Brandt

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)