Međunarodni Tečaj za borbenog plivača koji se održao u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ i širem splitskom akvatoriju, završio je u subotu, 1. rujna 2018. uručenjem zlatnih i srebrnih znački, uvjerenjem o uspješnom završetku i prijelaznim peharom za najboljeg pojedinca a koje je uručio izaslanik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ brigadir Krešimir Trstenjak.

Tečaj je trajao dva tjedna na kojem je sudjelovalo 25 kadeta, od kojih je 16 iz Hrvatske, dva iz Njemačke, tri iz Poljske, dva iz Slovačke i dva iz Slovenije. Najbolji polaznik tečaja bio je predstavnik Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke kadet Michael Mehn. Njemu je pripala zlatna značka i prijelazni pehar za najboljeg pojedinca tečaja dok su ostali polaznici dobili srebrne značke borbenog plivača.

Nositelj tečaja bilo je Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ , a u provedbi tečaja sudjelovali su instruktori Kadetske bojne, Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga. Potporu provedbi tečaja pružili su i Hrvatska kopnena vojska te Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Sadržaj Programa obuke i ocjenjivanja kadeta Tečaja za borbenog plivača temelji se na prihvaćenom i odobrenom Konceptu vojne obuke kadeta na preddiplomskim sveučilišnim studijima „Vojno vođenje i upravljanje“ i „Vojno inženjerstvo“ kao jedan od „Posebnih oblika obučavanja“. Kao takav namijenjen je kadetima Oružanih snaga RH-a viših godina koji su svladali sveukupne obuke iz područja Temeljenih vojnih i mornarskih vještina, ali i kadetima iz savezničkih i partnerskih vojnih akademija.

Obučni sadržaji obuhvaćaju zadaće koje se provode kao dio obuke timova, integrirajući prethodno naučene radnje i postupke iz vojne obuke s novousvojenim sadržajima. Za svaku zadaću ovim programom određeni su uvjeti i propisani standardi koje kadet mora postići.

Kadeti tijekom tečaja trebaju svladavati sadržaje iz više programskih područja koje obuhvaća plivanje, plivanje u odori s naoružanjem, veslanje i postupanje s gumeno-neoprenskim čamcima i kajacima, uporaba suhih i izrada priručnih kontejnera, ronjenje na dah, skokovi u vodu, osnove pomorske navigacije, prva pomoć i spašavanje na moru, provedba pripremnih i bojnih gađanja, tehnike, taktike i procedure uporabe transportnog helikoptera, situacijske vježbe te tjelesne i kondicijske pripreme.

Tekst: pk Zdravko Lovašen

Foto: sžn Dražen Volarić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)