U Zapovjedništvu Gardijske mehanizirane brigade u Kninu, 05. rujna 2017., provedena je Završna koordinacijska konferencija za vježbu na zemljištu (VNZ)/vježbu s bojevim gađanjem (VBG), pod nazivom „UDAR 17“, koja će se održati na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj u vremenu od 25. rujna do 06. listopada 2017.godine. Završnu koordinacijsku konferenciju je otvorio i vodio direktor vježbe brigadni general Tihomir Kundid na dužnosti zapovjednika Gmbr, a sudjelovali su predstavnici postrojbi koje generiraju snage, članovi Glavne planske skupine, predstavnici ocjenjivačkog tima HKoV-a te predstavnici grana OS RH koji podupiru vježbu.

Čelnik Glavne planske skupine pukovnik Ivan Jenjić na dužnosti voditelja Operativnog Odsjeka S-3 Z Gmbr, prezentirao je nazočnima pregled provedenih aktivnosti, vremenski plan aktivnosti i organizacijsku strukturu vježbe te dao riječ voditeljima skupina i podskupina za scenario, obavještajno osiguranje, MEL/MIL, personalna pridodavanja/upravljanja/manning lista, RLS i KIS (pk Pavo Kelava, pk Zvonko Matković, stn Robert Budimir Bekan, stn Marko Perica i npr Jurica Perišin). Pukovnik Jenjić je zaključio izlaganje skupina prezentacijom produkata EXPLAN-a te dao odgovore na postavljene zahtjeve i pitanja.
Nazočnima su se obratili predstavnici ocjenjivačkog tima HKoV-a na čelu s pukovnikom Vicom Olujićem, a potom i predstavnici HRZ i PZO-a, SBO-a, Vojne policije i SOD-a, a na kraju predstavnik G-7 Z HKoV-a pukovnik Nenad Stražanac.

Na VNZ “UDAR17” planirana jeprovedba nacionalnog ocjenjivanja Bojne grupe mehaniziranog pješaštva (BGMP I sukladno CSp L 1501), sastava: 1. mehanizirana bojna „TIGROVI“, bitnica haubica D-30 122 mm, vod PZO, inženjerijski vod borbene potpore, vod NBKO, ISTAR collection group, CIMIC tim i logistički element potpore na v/p “Eugen Kvaternik” Slunj. Tijekom navedenog ocjenjivanja, iz sastava BGMP I ocijeniti će se i 1. HRVCON eFPBG-DEU predviđen za izmještanje u Litvu: 1. mehanizirana satnija, logistička desetina za potporu, ROLE tim, skupina veze, tim VP i stožerno osoblje/MNC NE (Multinacionalni korpus North East). Na VBG “UDAR17”planirana je provedba napadne operacije tijekom koje će biti demonstrirana sposobnost kompletne BGMP-a pri provedbi zadaće bojna u napadu uz provedbu bojnog gađanja.

Tekst i foto: OSRH / Z. Smoljo

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)