Pentagon je mjesecima upozoravan kako F-35 neće biti spreman za posljednju testnu fazu najranije do 2018. Jučer je Pentagon i službeno priznao kašnjenje. “Pregledali smo status planova za operativno testiranje te postoji konsenzus da će se to vjerojatno dogoditi u kalendarskoj 2018. godini što je realno za očekivati iz današnje perspektive”, rekao je Frank Kendall, vodeći Pentagonov dužnosnik za nabave. “Cilj je bio sredina 2017. godine, ali je jasno kako do toga neće doći.”

Dakle, riječ je o šestomjesečnoj odgodi za inicijalna operativna ispitivanja i ocjenjivanja, ili IOT & E, posljednja faza testiranja prije početka pune proizvodnje.

Cilj Ureda za program F-35 bio je početak IOT & E u kolovozu ili rujnu 2017., rekao je šef JPO general Christopher Bogdan u razgovoru s novinarima na okruglom stolu u Phoenixu. Ali datum početka ispitivanje je prebačen na siječanj ili veljaču, rekao je on.

Izazov leži u opremanju svih 23 zrakoplova punim 3F softverskim i hardverskim sposobnostima, rekao je Bogdan. “Mišljenja smo da bi se dobili svih 23 zrakoplova za operativno testiranje na punu 3F konfiguraciju , trebat će nam više vremena nego što smo očekivali, rekao je Bogdan. Odgoda nema veze s tekućim softverskim propustima koji uzrokuju gašanje sustava na avionu u fazi polijetanja te se moraju ponovno “podići”, što je problem sa cijelom flotom”, rekao je on.