U Glavnom stožeru Oružanih snaga RH u Zagrebu u srijedu, 5. travnja 2017. održana je završna planska konferencija vojne vježbe PAUKOVA MREŽA 2017 koja će se od 25. do 27. travnja 2017. održati na vojnom poligonu Gašinci.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici svih ustrojstvenih cjelina Oružanih snaga RH zaduženi za pripremu i provedbu vježbe te predstavnici Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina, Nacionalnog CERT-a Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet) i Zavoda za sigurnost informacijskih sustava.

Konferenciju je pozdravnim govorom otvorio direktor vježbe pukovnik Bruno Bešker iz Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave Glavnog stožera Oružanih snaga RH, a kratki informativni sažetak o vježbi dali su pukovnik Tihomir Tomac i stožerni narednik Jurica Mikšić, također iz Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Nakon njih su Tonimir Kišasondi iz Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina, Marijo Plepelić iz Nacionalnog CERT-a i Miroslav Štampar iz Zavoda za sigurnost informacijskih sustava predstavili nazočnima scenarij vježbe.

Nakon njihovog izlaganja provedena je konstruktivna rasprava na kojoj su razmijenjena mišljenja i iskustva iz područja kibernetičke obrane. Cilj vježbe PAUKOVA MREŽA 2017 je uvježbavanje procesa donošenja odluke, tehničkih i operativnih procedura i razmjene informacija između sudionika vježbe u području obrane od kibernetičkih napada na stacionarnim i razmjestivim komunikacijsko-informacijskim sustavima.

Za vrijeme vježbe njeni sudionici testirati će svoje sposobnosti otkrivanja zloćudnih aktivnosti na komunikacijsko-informacijskim sustavima, provedbe digitalne forenzike, utvrđivanja funkcionalnosti zloćudnog koda, uklanjanja prijetnji i provedbe postupka oporavka komunikacijsko-informacijskih sustava.

U vježbi će sudjelovati pripadnici svih ustrojstvenih cjelina Oružanih snaga RH te predstavnici Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina, Nacionalnog CERT-a Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet) i Zavoda za sigurnost informacijskih sustava.
Pukovnik Bruno Bešker izrazio je svoje zadovoljstvo dosadašnjim tijekom priprema za vježbu, naglasio važnost maksimalne angažiranosti svih odgovornih za provedbu vježbe i dodao kako niti u jednom trenutku ne smije biti dovedena u pitanje uspješnost njezine provedbe, ali ni sigurnost svih njezinih sudionika.

Konferenciji je prethodilo izviđanje vojnog poligona Gašinci održano u ponedjeljak, 3. travnja 2017. gdje su s pripadnicima Zapovjedništva Središta za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”dogovoreni svi detalji provedbe vježbe.

Tekst i fotografije: KNGS/Branimir Gaćina-Bilin

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)