U vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku Donjem kod Zadra, 8 i 9. veljače 2017. održana je završna planska konferencija vojne vježbe bojevog gađanja ciljeva u zračnom prostoru “ŠTIT 17” koja će se održati od 2. do 12.travnja 2017. na vojnom poligonu “Rt Kamenjak”, Premantura kod Pule. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Zapovjedništva i postrojbi Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne ob rane, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva za potporu, predstavnici Oružanih snaga Republike Slovenije te predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Kao časnik za raspoređivanje vježbe konferenciju je otvorio pukovnik Mario Raguž – zapovjednik Pukovnije PZO, a nastavak konferencije vodio je direktor vježbe pukovnik Alen Šimunić, načelnik stožera Pukovnije PZO.

Svakako treba naglasiti kako su između slovenske i hrvatske strane dogovoreni završni detalji plana vježbe. Konferenciji je prethodilo izviđanje mjesta provedbe vježbe, vojnog poligona “Rt Kamenjak”, a održani su i završni dogovori s predstavnicima Istarske županije, grada Pule i općine Medulin, Javne ustanove “Kamenjak”, Lučke uprave, Lučke kapetanije, PU Istarske i Zračne luke Pula. Prilikom održavanja vježbe dogovoren je niz kulturnih i sportskih aktivnosti u kojima će zajedno sudjelovati lokalna zajednica i sudionici vježbe.
Ova bilateralna vojna vježba provodi se u cilju stjecanja uvida u stupanj osposobljenosti i uvježbanosti topničkih i raketnih postrojbi PZO-a u gađanju ciljeva u zračnom prostoru.
Kako se radi o najstarijoj vojnoj vježbi Oružanih snaga Republike Hrvatske i uspješnoj međunarodnoj suradnji OS Hrvatske i OS Slovenije, ove godine očekuje se i dolazak vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i predsjednika Republike Slovenije.

Tekst i foto: OS RH / Elvis Nakić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)