Završna planska konferencija za vojnu vježbu „HARPUN 17“ održana je 21. rujna 2017. godine u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu, a prethodila joj je četvrta radionica Glavne planske skupine (CPTM4) koja se provodila od 19. rujna. Konferenciji je nazočio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović te predstavnici sudjelujućih snaga HRM-a, HKoV-a, HRZ i PZO-a, ZzP-a, pVP, ZSS-a, SOD-a, i SKiS-a.

Uvodnom riječju nazočnima se obratio zapovjednik Flotile HRM-a kapetan bojnog broda Damir Dojkić u svojstvu zapovjednika združenih snaga i Direktora Vježbe (EXDIR – Exercise Director). Tijekom izlaganja kbb Dojkić prezentirao je planirane aktivnosti u vježbi te izvijestio zapovjednika HRM-a o do sada realiziranim pripremama. Po završetku izlaganja direktora vježbe uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici sudjelujućih snaga.

Zapovjednik HRM-a ka Stipanović naglasio je važnost vježbe Harpun za OS RH u cjelini, no posebno za Hrvatsku ratnu mornaricu. Osim temeljnog cilja vježbe, uvježbavanja koordinacije pri združenim djelovanjima, ova iznimno složena obučna aktivnost posebna je po tome što s obzirom na područje provedbe često traži dodatne napore. Pa makar se kvalitetna priprema vježbe podrazumijeva, držim posebno važnim istaknuti važnost temeljitog izvršavanja svih potrebnih predradnji, jer, prije svega, valja voditi računa o sigurnosti svih sudionika vježbe, istaknuo je ka Stipanović.

Vježba „HARPUN 17“, glavni je obučni događaj HRM-a u 2017. godini, a provest će se od 19. do 24. listopada 2017. u području Srednjeg Jadrana. Provodi se s ciljem uvježbavanja procedura planiranja i provedbe pomorskih operacija snaga HRM-a i sudjelujućih snaga težištem na združenom djelovanju u pomorskoj desantnoj operaciji. Tijekom vježbe uvježbavat će se taktike, tehnike i procedure pomorskog desanta, zračne i topničke potpore, specijalnih operacija, elektroničkog ratovanja, komunikacija, taktičkog manevriranja, zaštite snaga, popune na moru, traganja i spašavanja, tegljenja havariranih brodova te signalnih vježbi.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)