U sklopu međunarodne vojne vježbe „MIR 17/1“ na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju od 7. do 10. veljače 2017. godine provodi se završno uvježbavanje i ocjenjivanje operativnih sposobnosti sastavnica 6. hrvatskog kontingenta (6. HRVCON) koji se upućuje u misiju potpore miru „Resolute Support“ (RSM) u Afganistan.

Zapovjednik 6. HRVCON-a je brigadir Dražen Čovran, a pripadnike kontingenta čini 69 pripadnika Oružanih snaga RH te 19 pripadnika Vojske Crne Gore, dva pripadnika Oružanih snaga Albanije, dva pripadnika iz BiH te jedan pripadnik Armije Makedonije.

_jkp4038Priprema za vježbu i integracija sastavnica za misiju u Afganistanu počela je 30. siječnja 2017. te su u dva tjedna kandidati za sudjelovanje u 6. HRVCON-u prošli nekoliko faza obuke. U zadnjoj fazi provedbe vježbe, sastavnice su demonstrirale sposobnosti u provedbi dodijeljenih zadaća te je ocjenjivački tim Glavnog stožera Oružanih snaga RH ocijenio njihovu spremnost za izvršenje misija i zadaća u području RSM.

Tijekom provedbe vježbe čelnik ocjenjivačkog tima brigadir Mijo Kožić istaknuo je da je u organizaciji Središta za borbenu obuku Hrvatske kopnene vojske vjerno prikazano operativno okružje u kojem sastavnice provode zaštitu snaga, stožerne i savjetničke zadaće te nacionalnu potporu. „Na završnom ocjenjivanju sposobnosti kandidati za 6. HRVCON praktično su prikazali spremnost i sposobnost za uspješnu provedbu zadaća u misiji, te su zajedno s kandidatima iz partnerskih zemalja pripremljeni i spremni za sve zadaće i aktivnosti koji ih očekuju u području misije u Afganistanu“, zaključio je čelnik ocjenjivačkog tima brigadir Kožić.

_jkp4088

Zapovjednik Središta za borbenu obuku Hrvatske kopnene vojske pukovnik Mario Lilić, ujedno i zapovjednik poligona „Eugen Kvaternik“, tijekom vježbe je obnašao dužnost časnika za raspoređivanje i provedbu vježbe (OSE). „Kroz planski proces vojni poligon predstavljen je kao Afganistan u malome, priprema je vjerno isplanirana, kako bismo naše pripadnike poslali spremne u misiju na odrađivanje zadaća koje od njih očekujemo“, rekao je pukovnik Lilić i dodao kako je u planskom dijelu i u provedbi vježbe sudjelovalo 40 vojnika, dočasnika i časnika iz Središta za borbenu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“.

_jkp4091

Vježbi je nazočio i načelnik Odsjeka za operativno planiranje i kontrole u Odjeljenju za operacije i vježbe Generalštaba Vojske Crne Gore pukovnik Zoran Božović, koji se kao pridruženi član ocjenjivačkog tima imao priliku uvjeriti u borbenu spremnost kontingenta.

Foto: MORH/Josip Kopi

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)