Pilotska škola Središta za obuku HRZ i PZO „Rudolf Perešin“ u suradnji s 93. ZB organizirala je i provela od 28. svibnja do 10. lipnja u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, drugu fazu 16. združene obuke čeških, mađarskih, slovačkih i hrvatskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (AAT PTC – Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) koji se pripremaju za obuku i savjetovanje pripadnika 377. helikopterske eskadrile u sastavu Kabul Air Wing-a Afganistanskog ratnog zrakoplovstva (AAF), kroz misiju Odlučna potpora.

Zapovjednik obuke pukovnik Tomislav Pušnik, nastavnik letenja i kapetan na helikopterima Mi-8 T/MTV1 i Mi-171Sh, pripadnik Pilotske škole SzO HRZ i PZO, istaknuo je kako se ova obuka provodi s ciljem standardizacije taktika, tehnika, procedura i postupaka letačkih posada kako bi što spremnije dočekali odlazak u misiju Odlučna potpora u Afganistan.
U sklopu prve faze obuke koja se održavala u Ostravi u Češkoj Republici multinacionalne posade uvježbavale su se na simulatoru za helikopter Mi-171Sh, a u Zemuniku je provedena napredna letačka obuka tijekom koje su simulirane taktičke zadaće koje se izvode u području operacije, kao i standardne procedure letenja u planinskom području s opterećenim helikopterom i na visokim vanjskim temperaturam zraka.

Letačka obuka provodila se na hrvatskim helikopterima Mi-8 MTV1 i češkom helikopteru Mi-24 u uvjetima koji su kompatibilni onima s kojima će se timovi susresti u misiji kao što su letenje s maksimalno opterećenim helikopterom, uvjeti planinskog okruženja, opterećena radio komunikacija, visoke temperature zraka kao i složenih meteo uvjeta. U sklopu uvježbavanja, i na ovom tečaju, češki i mađarski bočni strijelci (Helicopter Door Gunners) proveli su bojno gađanje iz hrvatskog helikoptera Mi-8 MTV1 na zemaljske ciljeve na vojnom poligonu „Crvena Zemlja“ kod Knina.

Obuka i priprema je provedena i sa zrakoplovnim tehničarima zaduženima za zemaljsku pripremu helikoptera (Mi-17 V1 i Mi-17 V2) na kojima će letjeti savjetodavni timovi u području međunarodne misije Odlučna potpora (4 zrakoplovna tehničara iz Mađarske i dva zrakoplovna tehničara iz Slovačke). Tijekom obuke zrakoplovni tehničari pratili su sadržaje iz područja održavanja zrakoplovne tehnike (1. i 2. stupanj održavanja) te neposredne pripreme i pregleda helikoptera za provedbu letačkih zadaća. Ispred HRZ i PZO glavni koordinator aktivnosti i voditelj obuke bio je pukovnik Tomislav Pušnik, dok su instruktori bili iz OS RH (bojnik Stjepan Jović), Češke Republike (bojnik Ivo Pacovsky) i Mađarske (pukovnik Krisztian Kovacs).

Pukovnik Pušnik izrazio je zadovoljstvo provedenom obukom te istaknuo kako su svi planirani sadržaji u cijelosti provedeni, te su međunarodni zrakoplovni savjetodavni timovi spremni za upućivanje u područje međunarodne misije. „S navedenim timovima potrebno je još provesti i individualnu nacionalnu pripremu prije upućivanja u područje misije, što je odgovornost svake države koja upućuje svoje timove u Afganistan.“, istaknuo je pukovnik Pušnik, te dodao da će se do kraja ove godine provesti još jedan obučni ciklus, a s ovom obukom nastavit će se i u 2018. godini.

Inače, osposobljavanje multinacionalnih helikopterskih posada počelo je 2012. sa zadaćom pripreme timova koji bi obučavali pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva u operaciji ISAF, a nastavljeno je kroz pružanje savjetničke uloge zemalja sudionica tijekom misije u Afganistanu „Odlučna potpora“ (Resolute Support). Obuku su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu Zapovjedništva snaga za specijalne operacije SAD-a u Europi (SOCEUR) te je prihvaćena i uvrštena kao dio projekta unutar NATO inicijative “Smart Defence“.

Tekst: Leida Parlov
Foto: Leida Parlov, Pilotska škola

(op.ur. U skoroj budućnosti vrlo je vjerojatna zajednička obuka svih ovih zemalja na višenamjenskom borbenom zrakoplovu Gripen C/D, a višegodišnja helikopterska obuka izvrsna je platforma za uspostavu zajedničkih standardnih procedura, taktika i tehnika u obuci.)

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)