U razdoblju od 3. rujna do 6. listopada provedena je 17. združena obuka čeških, mađarskih, slovačkih i hrvatskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (AAT PTC – Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) koji se pripremaju za obuku i savjetovanje pripadnika 377. helikopterske eskadrile u sastavu Kabul Air Wing-a Afganistanskog ratnog zrakoplovstva (AAF), kroz misiju Odlučna potpora Resolute Support).

Obuka je provedena kroz dvije faze. Prva faza se provodila od 3. do 17. rujna u HTP Ostrava u Češkoj Republici, a druga od 25. rujna do 6. listopada u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. U Češkoj je provedena obuka na simulatoru za helikopter Mi-171Sh, a cilj je bio na uvježbavanju izvanrednih postupaka te standardizaciji letenja mješovitih helikopterskih posada u uvjetima koje mogu očekivati u misiji.

U sklopu obuke u Češkoj, a povodom obilježavanja NATO dana 16. rujna, HTP Ostrava je organiziralo natjecanje helikopterskih posada u letenju na simulatoru. Natjecalo se u 4 letačke vještine i to u preciznom slijetanju u „autorotaciji“ (slijetanje s otkazom motora na helikopteru), slijetanju pri otkazu jednog motora, instrumentalnom polijetanju s nula vidljivosti i „red bull race“. U konkurenciji 10 posada iz 5 zemalja hrvatska posada u sastavu pukovnik Tomislav Pušnik, bojnik Branko Prgomet i nadnarednik Boris Melvan osvojila je ukupno 2. mjesto. Posada u sastavu bojnik Eduard Perković, satnik Damir Kirin i desetnik Marko Pupek je osvojila 1. mjesto u preciznom slijetanju s otkazom jednog motora.

Drugu fazu obuke organizirala je i provela, od 25. rujna do 6. listopada, Pilotska škola Središta za obuku HRZ i PZO „Rudolf Perešin“ u suradnji s 93. ZB u vojarni u Zemuniku.
Voditelj obuke bio je pukovnik Tomislav Pušnik, nastavnik letenja i kapetan na helikopterima Mi-8 T/MTV1 i Mi-171Sh pripadnik Pilotske škole SzO HRZ i PZO.

Tijekom druge faze provedena je napredna letačka obuka u sklopu koje su simulirane taktičke zadaće koje se izvode u području operacije, kao i standardne procedure letenja u planinskom području s opterećenim helikopterom i na visokim vanjskim temperaturam zraka. Letačka obuka provodila se na hrvatskim helikopterima Mi-8 MTV1 i češkom helikopteru Mi-24 u uvjetima koji su kompatibilni onima s kojima će se timovi susresti u misiji, kao što su letenje s maksimalno opterećenim helikopterom, uvjeti planinskog okruženja, opterećena radio komunikacija, visoke temperature zraka te složeni meteo uvjeti. U sklopu uvježbavanja, i na ovoj obuci, češki i mađarski bočni strijelci (Helicopter Door Gunners) proveli su bojno gađanje iz hrvatskog helikoptera Mi-8 MTV1 na zemaljske ciljeve na vojnom poligonu „Crvena Zemlja“ kod Knina.

Obuka i priprema je provedena i sa zrakoplovnim tehničarima zaduženim za zemaljsku pripremu helikoptera (Mi-17 V1 i Mi-17 V2) na kojima će letjeti savjetodavni timovi u području međunarodne misije Odlučna potpora (4 zrakoplovna tehničara iz Mađarske i dva zrakoplovna tehničara iz Slovačke Republike). Tijekom obuke zrakoplovni tehničari pratili su sadržaje iz područja održavanja zrakoplovne tehnike (1. i 2. stupanj održavanja) te neposredne pripreme i pregleda helikoptera za provedbu letačkih zadaća. Ispred HRZ i PZO glavni koordinator aktivnosti i voditelj obuke bio je pukovnik Tomislav Pušnik, dok su instruktori bili iz OSRH bojnik Eduard Perković, Češke Republike bojnik Jiri Chrobak i Mađarske bojnik Szilard Bako.

„Kao i dosadašnje i ova obuka se provodila s ciljem standardizacije taktika, tehnika, procedura i postupaka letačkih posada kako bi što spremnije dočekali odlazak u misiju Odlučna potpora u Afganistan.“, kazao je pukovnik Pušnik te istaknuo kako su svi planirani sadržaji u cijelosti provedeni, te da su međunarodni zrakoplovni savjetodavni timovi spremni za upućivanje u područje međunarodne misije. Pukovnik Pušnik je istaknuo i da će se s ovom obukom nastavit i u 2018. godini.

Tekst: Leida Parlov
Foto: Leida Parlov, Tomislav Pušnik

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)