U četvrtak 18. svibnja 2017. godine posada višenamjenskog helikoptera Mi-171 Sh iz sastava 91. Zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a sudjelovala je na združenoj vježbi “KOPAČKI RIT 2017” koju je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Uz pripadnike HRZ-a i PZO-a na vježbi su sudjelovali pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije i Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatskog Crvenog križa i civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Završnoj združenoj vježbi u periodu od 24.-28. travnja 2017. u Vojnom objektu Lučko prethodilo je upoznavanje 300 vatrogasaca sa sigurnosnim procedurama vezano za ulaz-izlaz iz helikoptera, sigurnost tjekom transporta PP snaga helikopterom Mi 171 Sh, uvježbavanje vatrogasaca za spuštanje na nepristupačna područja sa “brzim užetom” iz helikoptera sa visine 5 metara, te tehniku sigurnog prikapčanja PP vjedra tipa Flory 2000 zapremnine 2000 litara za potrebe gašenja požara helikopterom iz zraka.

Scenarij završne vježbe “KOPAČKI RIT 2017” koja se provela na području Baranje temeljio se na sudaru dvaju osobnih vozila koji je rezultirao požarom koji se širio nošen sjeverozapadnim vjetrom od mjesta Kopačevo prema Parku prirode Kopački Rit.

Cilj vježbe bila je provjera koordinacije upravljanja vatrogasnim snagama različitih razina vatrogasnih postrojbi temeljem postojećih sporazuma i standardnih operativnih postupaka te provjera planova uzbunjivanja. Također, jedan od glavnih ciljeva bila je uspostava jedinstvenog sustava zapovijedanja kroz zajedničko zapovjedništvo, te uvježbavanje zapovjednog kadra u vođenju složene intervencije gašenja požara te traganja i spašavanja, kao i koordinacija s drugim službama (policija, MORH, Hitna medicinska pomoć i dr.).

Tekst: OSRH / ČOJ 91. zb HRZ i PZO
Foto: OSRH / EVH 91. zb HRZ i PZO

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)