Zrakoplovni-tehnički centar u Velikoj Gorici prošlog je tjedna obilježio 25 godina rada. Slučajno ili ne, upravo na godišnjicu potpisan je ugovor za servis makedonskog protupožarnog aviona Air Tractor AT-802 u suradnji sa španjolskim partnerom tvrtkom Avialsa. To je drugi posao sklopljen za inozemno tržište, oba puta riječ je o Makedoniji, a pregovara se o sličnom poslu i sa Crnom Gorom.

Sve to govori kako se ZTC polako, ali sigurno, nameće kao regionalno središte za održavanje zrakoplova, osobito protupožarne flote AT-802 i Canadair CL-415. Stoga, ne čudi interes i drugih partnera za održavanjem protupožarnih zrakoplova u ZTC-u, arapskih zemalja i Italije.

Do sada, ZTC je uglavnom bio prepoznatljiv kao središte za održavanje vojnih zrakoplova i helikoptera, a izdvajanjem iz obrambenog sustava i izlaskom na civilno tržište krenula je borba za svaki posao. I danas, ZTC predstavlja tvrtku od državnog interesa koja remontira i održava flotu vojnih helikoptera ruske proizvodnje sa inozemnim partnerima.

Dolaskom američkih izvidničkih helikoptera OH-58D Kiowa u Republiku Hrvatsku, ZTC je dobio još jedan važan posao, jer će njegovih šest zaposlenika krenuti početkom idućeg mjeseca sa obukom za održavanje ovog tipa helikoptera (područje mehanike, instrumenata i radijske elektronike), a predviđeno je da ZTC bude osposobljen za 1. i 2. stupanj održavanja.