Danas, 1. veljače 2018., uručenjem potvrdnica pripadnicima gardijskih postrojbi Hrvatske kopnene vojske završen je tečaj Britanskog vojno savjetničkog obučnog tima (BMATT) kojeg su u protekla tri tjedna provodili na vojnom poligonu „Gašinci“.

Obuku za instruktore obuke i tečaj vođenja i zapovijedanja do razine voda pohađalo je 28 časnika i dočasnika, pripadnika Gardijske oklopno mehanizirane brigade i Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Završnoj svečanosti nazočili su veleposlanik Ujedinjene Kraljevine u Hrvatskoj njegova ekselencija Andrew Stuart Dalgleish, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, britanski vojni izaslanik pukovnik John A.C. Kelly te izaslanstva Ministarstva obrane, Glavnog stožera i zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske.

Nakon prezentacije tečaja od strane voditelja BMATT tima, satnika Anthonya Kinsella, polaznicima tečaja uručene su potvrdnice, a trojici najboljih uručeni su i COINSi BMATT tima. Najbolji polaznici su narednik Damir Palfi (bojna Pume, GOMBR), skupnik Tomislav Kusulja (bojna Sokolovi, GOMBR) i natporučnik Matija Mitka, VOS GOMBR).

Nazočnim polaznicima tečaja, pripadnicima BMATT tima i gostima obratili su se najviši uzvanici. General Jurković je čestitao hrvatskim instruktorima na stečenim vještinama. Oni će novim vještinama obogatiti i nadograditi postojeće sposobnosti obučavanja pripadnika Oružanih snaga s ciljem unaprijeđivanja interoperabilnost i dalje profesionalizacije hrvatskih vojnika koji sudjeluju u brojnim misijama u okrilju NATO-a i Ujedinjenih naroda diljem svijeta. Ovaj vid obučavanja veoma je važan za Hrvatsku kopnenu vojsku, a on predstavlja tek jedan dio bogate bilateralne suradnje između Oružanih snaga Republike Hrvatske u Ujedinjene Kraljevine. General je izrazio pohvale timu Hrvatske kopnene vojske, na čelu sa satnikom Igorom Vendlom (Pješačka pukovnija ZOD), na kvalitetnoj organizaciji te zahvalio pripadnicima britanskog obučnog tima na kvalitetno provedenom tečaju.

Britanski veleposlanik Dalgleish zahvalio se na gostoprimstvu ukazanom pripadnicima oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine, koje je dobra podloga za daljnje unapređenje suradnje oružanih snaga dviju zemalja. Naglasio je da su obuku provodili najbolji obučavatelji, a nove su vještine stekli najbolji polaznici iz OS RH, koji će naučeno dalje primijeniti u svojim obučnim programima. Kvalitetni i prijateljski odnosi koje grade pripadnici prijateljskih oružanih snaga znak su ohrabrenja za dalje unapređenje odnosa između Ujedinjene Kraljevine i Republike Hrvatske. Posebno je pohvalio izvanredno poznavanje engleskog jezika svih polaznika, što je utjecalo i na kvalitetu provedbe cjelokupnog tečaja.

Teksti i foto: ČOJ/ZOD

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)