Ovog je tjedna Lockheed Martin ponovno predstavio prijedlog prodaje F-16 Block 70/72 bugarskoj vladi, doznaje BulgarianMilitary.com. Sastanak je organizirala Američka gospodarska komora u Bugarskoj, a kratku prezentaciju medijima, te dijelu bugarske obrambene industrije održao je izvršni direktor Američke gospodarske komore Petar Ivanov, američki veleposlanik u Bugarskoj Eric Rubin i direktor Lockheed Martina za međuarodni razvoj poslovanja za F-16 program James Robinson.

Američki veleposlanik Eric Rubin naglasio je da SAD ozbiljno shvaća obveze koje su pokrenute u modernizaciji svojih partnera, uključujući Bugarsku, te dodao kako će “Bugarska kupnjom novih F-16 poduprijeti ne samo sigurnost Bugarske nego i regionalnu i kolektivnu sigurnost NATO saveznika “.

Erik Rubin, kojeg su novinari pitali, složio se kako postoji mogućnost da, ako Bugarska izabere F-16 mogla bi imati ključnu ulogu u njegovom održavanju na području regije, a dodao je kako sporazum ne uključuje samo kupnju opremu, već i obuke za cijeli spektar vojnog osoblja, ne samo za pilote. Predloženi paket je u funkciji pravilnog i dugog korištenja zrakoplova.

Zauzvrat, ravnatelj F-16 programa Lockheed Martina James Robinson priznao je kako je teško ispuniti 24-mjesečni rok postavljen od bugarske vlade za isporuku prve serije borbenih zrakoplova. “Zabrinuti smo zbog odgađanja postupka nabave, ali ja sam optimističan i, koliko znam radimo na ispunjavanju zadanih vremenskih okvira. Trenutno ne mogu komentirati cijene, jer je to predmet razgovora “- dodao je Robinson.

Robinson je predstavio kratak video, otkrivajući da nova verzija F-16 Block 70/72 ima različita funkcionalna poboljšanja koja su bliska F22 i F-35. F-16 je sada certificiran za 12.000 sati leta, aktivira sustav za izbjegavanje sudara i ima sposobnost istodobnog praćenja jednog ili više ciljeva.

“F-16 Blok 70 predstavlja najbolju kombinaciju operativnih sposobnosti, avangardne avionike i najnižih troškova za cijeli životni ciklus, uključujući troškove ukupnog programa za Bugarsko ratno zrakoplovstvo. Uvjereni smo da je to zrakoplov koji će ojačati bugarsko strateško partnerstvo s NATO-om i SAD-om. F-16 Blok 70 u potpunosti je interoperabilan s operativnim zahtjevima NATO-a i predstavlja okosnicu NATO ratnog zrakoplovstva “- istaknuo je James Robinson.

BulgarianMilitary.com podsjeća da je u posljednjih 25 godina američka vlada uložila preko 300 milijuna dolara u obuku i opremu za bugarske oružane snage. Ciljana pomoć za Bugarsko ratno zrakoplovstvo iznosi 50 milijuna dolara. Samo je u posljednje tri godine SAD uložio oko 43 milijuna dolara u poboljšanje infrastrukture u Zračnoj bazi Graf Ignatievo i na području Novo Selo, a ta su sredstva dodatak na već uloženih 50 milijuna dolara koje su SAD i Bugarska zajednički uložile u izgradnja područja poligona Novo Selo.

Photo credit: Amcham.bg

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)