WASHINGTON – Globalni vojni izdaci u 2015. iznosili su 1,6 bilijuna USD, što je povećanje od oko 1 posto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u novom izvješću Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

To predstavlja prvi rast globalne vojne potrošnje od 2011, a on dolazi područja Azije, srednje i istočne Europe, te nekoliko ključnih zemalja Zaljeva te zbog sporijeg smanjenja vojne potrošnje u SAD-u nego što je to bilo u prethodnim godinama. Grupa definira “vojne izdatke” kao tekuću i kapitalnu potrošnju oružanih snaga svake nacije, uključujući i mirovne snage; Ministarstva obrana i drugih vladinih agencija koje se bave obrambenim projektima.

Podaci se temelje na otvorenim izvorima, uključujući i upitnik koji je poslan svim vladama; kao rezultat toga, neki iznosi, a napose Kine, su samo procjenjeni, a ne konkretni. Ne čudi, SAD je i dalje na vrhu vojne potrošnje sa 596 milijardi $, gotovo tri puta više od Kine sa 215 milijardi $. Međutim, SAD je u padu za 2,4 posto u odnosu na 2014. Saudijska Arabija (87,2 milijarde $), Rusija (66,4 milijardi dolara) na trećem mjestu što se pripisuje padu rublje. Slično tome, pad vrijednosti eura utjecao je na vojnu potrošnju Ujedinjenog Kraljevstva (55.5 milijardi dolara) te Francuske (50,9 milijardi dolara), na peto i sedmo mjesto u ukupnom poretku, U izvješću se ističe utjecaj pada cijena nafte na obrambenu potrošnju, uz napomenu da je to dovelo do “naglog smanjenja vojne potrošnje” u zemljama kao što su Angola, Čad, Ekvador, Kazahstan, Oman, Južni Sudan i Venezuela.