BEČ, 23. prosinca 2015. (Hina/AFP) – Dva mlada sirijska brata osumnjičena da pripadaju džihadističkim oružanim skupinama u njihovoj zemlji, među kojima Islamskoj državi (IS), nalaze se u pritvoru u Austriji nakon što su uhićeni u izbjegličkom centru, naveo je u srijedu sudski izvor.

Mladići u dobi 16 i 18 godina su privedeni prije tjedan dana iz izbjegličkog centra u Lebringu u Štajerskoj i pokrenuta je istraga o njihovom sudjelovanju u terorističkim organizacijama, kazalo je tužiteljstvu u Grazu.

Braća vjerojatno pripadaju različitim oružanim skupinama u Siriji, jedan organizaciji Islamska država, a drugi salafističkoj skupini Ahrar al-Šam, koju smatraju najmoćnijom nakon Al-Nosre i IS-a.

Austrijske vlasti su precizirale da ih je njemačko pravosuđe upozorilo na nazočnost mladića dok je protiv njihovog trećeg brata izdana tjeralica u Njemačkoj.

Osim što je zemlja tranzita na putu migranata i izbjeglica s juga na sjever Europe, Austrija je i često odredište. U toj je zemlji ove godine zabilježen tri puta veći broj migranata nego prošle godine – oko 90.000 naspram 28. 000 u 2014. Vlasti zemlje koja ima 8,5 milijuna stanovnika teško pronalazi mjesta prihvata.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)