MOSTAR, 4. ožujka 2016. (Hina) – Državno odvjetništvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv islamiste Mirela Karajića, koji se borio na strani terorističke organizacije Islamske države na području Sirije i Iraka, a koji je vlastima BiH izručen nakon što je uhićen u Turskoj.

Karajić (1986.), koji je podrijetlom iz Velike Kladuše, otputovao je u studenome 2014. s još trojicom bosanskohercegovačkih državljana u Tursku, nakon čega je na ilegalan način prešao u Siriju i priključio se terorističkoj paravojnoj formaciji “Dewla Islamiya“. Kao pripadnik ove terorističke skupine koja se bori kao sastavni dio ISIL-a proveo je više mjeseci nakon čega je sredinom 2015. godine uhićen u Turskoj te je izručen BiH.
Optuženi se tereti da je u sastavu terorističke skupine “Dewla Islamiya“, sudjelovao na ratištima Sirije i Iraka, za što je građanima BiH zapriječena višegodišnja zatvorska kazna.
Karajića optužnica tereti da je osmislio plan te prikupio potrebna novčana sredstva s ciljem priključenja terorističkoj organizaciji ISIL. Prethodno se o priključenju ISIL-u konzultirao i s neformalnim vođom radikalne vehabijske zajednice u BiH Huseinom Bilalom Bosnićem, koji je nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja mladića i potpori ISIL-u