SARAJEVO, 30. svibnja 2016. (Hina) – Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je osudio na tri godine zatvora bosanskohercegovačkog državljanina Safeta Brkića, za kojega je tijekom suđenja dokazano kako se gotovo godinu dana borio u Siriji na strani islamističkih terorista.

Brkić (30) je prvi puta uhićen u sklopu velike operacije pod kodnim nazviom “Damas”, provedenoj u jesen 2014., kada je i priveden neformalni vođa radikalnih islamista u BiH Husein Bilal Bosnić koji je u međuvremenu osuđen na sedam godina zatvora.

Tužiteljstvo BiH optužnicu protiv Brkića je podignuo u svibnju 2015. godine tereteći ga da se u razdoblju od svibnja 2013. do ožujka 2014. borio u redovima postrojbe pod nazivom Muhadžiri Ensarije.

U Siriju je stigao preko Istanbula, a tursko-sirijsku granicu prešao je iegalno. Utvrđeno je kako je boravio na području grada Haritan.

Sudsko vijeće prihvatilo je kao pouzdane iskaze svjedoka koji su potvrdili kako su Brkića vidjeli u Siriji.

Kao olakotnu okolnost zbog koje je izrečena razmjerno blaga kazna sud je uzeo Brkićevo korektno držanje i suradnju tijekom suđenja, kao i činjenicu da je sam napustio sirijsko