PATHANKOT, 3. siječnja 2016. (Hina/Reuters) – Indijski nositelj zlatne medalje u streljaštvu jedan je od najmanje desetorice ubijenih u napadu na zračnu vojnu bazu, rekli su dužnosnici u nedjelju dok su vojnici raščišćavali kompleks blizu indijske granice s Pakistanom 15 sati nakon oružanog sukoba i uvedene su povišene mjere pripravnosti.

Šest pripadnika indijske sigurnosi ubijena su, a tijela četvorice militanata izvučena su iz ruševina kompleksa nakon subotnjeg napada na dobro utvrđenu zračnu vojnu bazu Pathankot u sjeverozapadnoj državi Punjab.
Napad su izveli naoružani muškarci prerušeni u vojnike samo tjedan dana nakon iznenadnog posjeta premijera Narendre Modija pakistanskome kolegi Nawazu Sharifu u nastojanjima da ožive bilateralne odnose dviju susjednih zemalja, nuklearnih sila.
U napadu je ubijen Subedar Fateh Singh, dobitnik zlatne medalje na prvom Prvenstvu u streljaštvu zemalja članica Commonwealtha 1995., objavio je indijski Nacionalni streljački savez.
Dužnosnici su rekli da napad na vojnu bazu, 25 kilometara od granice s Pakistanom, ima obilježja napada pakistanskih militantnih skupina i to pokazuje svu krhkost nedavnih napora dužnosnika dviju zemalja da ožive bilateralne razgovore.
Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad.
Pakistan je osudio napad i poručio da želi nastaviti graditi povjerenje potaknuto iznenadnim sastankom Modija i Sharifa prošli mjesec.
U New Delhiju vlakovi su kasnili u nedjelju rano ujutro pošto su dužonsnici primili informaciju o mogućoj bombaškoj prijetnji na vlak između glavnoga grada i Lucknowa na jugoistoku.
Osim vlakova, povišene su mjere pripavnosti i na autobusnim postajama, prenosi agencija dpa.