SARAJEVO, 17. veljače 2016. (Hina) – Dvojica državljana Bosne i Hercegovine, za koje je utvrđeno da su se borili u redovima terorističke organizacije Islamska država (IS), uhićena su po nalogu Tužiteljstva BiH i bit će procesuirana, potvrđeno je u srijedu iz pravosudnih i policijskih izvora u Sarajevu.

Muškarci identificirani kao Osman Abdulaziz Kekić (46) i Muharem Smajić (44), obojica iz Bosanske Dubice, izručeni su vlastima BiH u utorak. Njih je policija uhitila u Turskoj nakon što je utvrđeno da su se borili u redovima IS-a u Siriji i Iraku. Njihovo privođenje, kako ističu iz Tužiteljstva BiH, rezultat je dobre suradnje s pravosudnim i policijskim tijelima Turske.

Kekića i Smajića u BiH se sada tereti za kazneno djelo organiziranja terorističke skupine.
Iz Tužiteljstva BiH su ustvrdili kako on,i ali i sigurnosne agencije u državi, imaju sve više kontakata s državljanima BiH koji su otišili u Siriju i Irak, a sada smatraju kako su im životi ugroženi t traže da im se omogući povratak u zemlju.

Pritom navodno izražavaju spremnost priznati krivicu za kršenje zakona i pristaju na izdržavanje zatvorske kazne. Tužiteljstvo BiH ističe kako će prema svim takvim osobama postupati sukladno zakonu koji sankcionira pridruživanje inozemnim paravojnim postrojbama.