ARIZ, 19. srpnja 2016. (Hina/Reuters) – Francuska vlada, preplavljena kritikama da nije dovoljno učinila kako bi spriječila prošlotjedni napad u Nici, zatražila je u utorak od parlamenta produljenje izvanrednog stanja koje policiji daje veće ovlasti prilikom potraga i uhićenja osumnjičenih.

Po snažnim kritika oporbenih političara i izviždani u Nici prilikom odavanja počasti za 84 žrtve napada, premijer Manuel Valls traži od zastupnika da podrže tromjesečno produljenje izvanrednog stanje koje je uvedeno prošlog studenoga nakon terorističkih napada u Parizu.

Dva člana vlade koja su pozvala političke protivnike da pokažu jedinstvo u sučeljavanju s terorističkom prijetnjom, zvučala su pomirljivo uoči rasprave u parlamentu u utorak navečer.

Ministar pravosuđa Jean-Yves Urvoas ostavio je mogućnost produljenja izvanrednog stanja za šest mjeseci, ustvrdivši da taj zahtjev oporbe “nije neprimjeren”, jer bi obuhvatio godišnjicu napada u studenom.

Ministar obrane Jean-Yves Le Drian je potvrdio da je premijer Valls spreman razmotriti i druge prijedloge koje bi osnažile protuterorističke kapacitete policije i obavještajnih službi.

“Ne radi se tu samo o simbolici. Iz onog što se desilo u Njemačkoj možemo vidjeti da je prijetnja sveprisutna”, kazao je ministar aludirajući na napad sjekirom na putnike u vlaku u Njemačkoj.

Nakon napada u Nici, broj Francuza koji vjeruju da je Hollandeova vlada dorasla zadatku učinkovite borbe protiv terorizma pao na 33 posto.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)