WASHINGTON, 16. lipnja 2016. (Hina/Reuters) – Džihadistička skupina Islamska država (IS) ima širom svijeta desetke tisuća boraca, mnogo više nego što je na svojem vrhuncu imala Al Kaida, rekao je u četvrtak direktor CIA-e John Brennan.

Kapaciteti za terorističke napade i globalni domet Islamske države nisu smanjeni unatoč napretku u borbi protiv te organizacije na terenu, rekao je Brennan u rijetkom javnom saslušanju pred Odborom za obavještajnu zajednicu američkog Senata.

“Smatramo da ISIS obučava i pokušava rasporediti operativce za daljnje napade”, rekao je Brennan, nekoliko dana nakon što je naoružani napadač, potaknut Islamskom državom, ubio 49 ljudi u Orlandu na Floridi.

Brennan je rekao da CIA još nije utvrdila izravnu vezu između napadača Omara Mateena i bilo koje međunarodne terorističke organizacije.

Islamska država vjerojatno će promijeniti strategiju kako bi nadoknadila udarce na terenu i gubitak prihoda, rekao je, i vjerojatno će se osloniti više na “gerilsku taktiku”, uključujući napade u inozemstvu.

“Resursi potrebni za terorizam jako su skromni i skupina će morati pretrpjeti još teže gubitke teritorija, ljudstva i novca da bi joj se teroristički kapaciteti značajno smanjili”, rekao je.

CIA je zabrinuta zbog jačanja Islamske države u Libiji, koja ondje ima između 5000 i 8000 ljudi. Broj boraca u Iraku i Siriji smanjio se na između 18.000 i 22.000 s između 19.000 i 25.000.

“Zabrinut sam zbog jačanja Islamske države u Libiji koja bi mogla postati bazom za napade u Europi.. to jako zabrinjava”, rekao je.

Upozorio je da europske države još nisu napravile dovoljno u jačanju obavještajne suradnje.