DUBAI, 6. prosinca 2015. (Hina/AFP) – Teroristička skupina, takozvana Islamska država (IS), u nedjelju je priopćenjem na Twitteru preuzela odgovornost za napad automobilom bombom na konvoj u kojem je na jugu Jemena ubijen guverner pokrajine Aden.

U priopćenju je IS ustvrdio da je osim guvernera ubio osam njegovih tjelohranitelja te prijeti novim napadima.

Zapovjednik sigurnosnih snaga u Adenu, general Mohamed Musad, objavio je da je u napadu ubijeno sedam osoba, guverner i šest tjelohranitelja.

To je drugi najsmrtonosniji napad što ga je u Adenu izveo IS koji je 6. listopada preuzeo odgovornost za niz napada na privremeno sjedište jemenske vlade i na vojne zgrade.

Bombaš samoubojica zaletio se vozilom u konvoj kojim se kretao guverner Džafar Mohamed Saad dok je odlazio na posao u četvrti Tavahi. Saad je nedavno preuzeo dužnost, a bio je blizak predsjedniku Abdu Rabu Mansuru Hadiju.

Islamistički militanti sveprisutni su u gradu, četiri mjeseca otkako su Hadijevi pristaše uz pomoć arapske koalicije protjerali Hute iz Adena, drugog najvećeg grada u zemlji.

U studenome se u Aden vratio predsjednik Hadi pošto je gotovo osam mjeseci proveo u Saudijskoj Arabiji, u bijegu pred Hutima.
Četvrt Tavahi je postala sjedište džihadista povezanih s lokalnim ogrankom Al Kaide koja je iskoristila kaos u Jemenu kako bi osvojila područja.

Siromašna zemlja Arapskog poluotoka, Jemen je razdiran sukobima između snaga odanih arapskoj vojnoj koaliciji, predvođenoj Saudijskom Arabijom i pobunjenih Huta, koji su šijiti i proiranski orijentirani.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)