PRIŠTINA, 16. ožujka 2016. (Hina/Reuters) – Kosovska policija uhitila je u dvije odvojene akcije dvojicu muškaraca osumnjičenih za novačenje boraca i prikupljanje novca za Islamsku državu, objavila je u srijedu kosovska policija.

Jedan sumnjivac, identificiran samo kao F.R., financirao je mnoge mlade s Kosova da se pridruže Islamskoj državi, a neki od njih su i poginuli. Uhićen je nedaleko od središta Prištine.

Policija je u utorak izvela akciju i u jednoj kući u Prizrenu, oko 80 kilometara od Prištine, uhitivši i kasnije pustivši još jednog muškarca zbog financiranja dvojice pristaša Islamske države koji su uhićeni u prosincu prije nego su uspjeli otići s Kosova.

Policija procjenjuje da se oko 300 ljudi s Kosova pridružilo Islamskoj državi, a više od 50 je poginulo. Uhićeno je ili pod istragom više od 100 ljudi.

Po novom zakonu, koji predviđa do 15 godina zatvora za sudjelovanje u ratovima u inozemstvu, kosovski sud prošli je tjedan na tri godine zatvora osudio jednog muškarca koji se pridružio Islamskoj državi.